StoryEditor

Radosti a strasti veselého oligarchu

21.01.2007, 23:00

Celé Rusko videlo, ako sa hlásateľ televízie s problémami udržal, aby nevybuchol od smiechu, keď v priamo prenose prečítal správu: "Spolumajiteľ spoločností Interros a Noriľskij Nikeľ, miliardár Michail Prochorov, skončil dovolenku vo Francúzsku a prišiel do práce." Málokomu sa podarí oddychovať tak, aby rozosmial celé Rusko a súčasne pol Európy.
Ruský oligarcha bol uväznený políciou mesta Lyon v lyžiarskom stredisku Kurchevel, lebo bol podozrivý z organizovania prostitúcie či - ak chcete - z toho, že je pasákom. Podozrenie Francúzov vyvolala suita podnikateľa - dve desiatky vyberaných krásavíc, jedna lepšia ako druhá.
Cestu dievčat z Ruska zaplatil podnikateľ. Zaplatil im dovolenku a nákupy v obchodoch. O štyri dni celú skupinu pustili z väzenia bez akejkoľvek žaloby či obvinenia.
Nie je ťažké dovtípiť sa, na čo mysleli francúzski policajti, hľadiac na veselú partiu. V skutočnosti sa ukázalo, že dievčatá sú študentky a manekýnky, a vôbec nie tými, na čo mysleli Francúzi. Oligarcha sa s nimi zoznámil v rôznom čase v moskovských kluboch a pozval ich na dovolenku, lebo "obľubuje spoločnosť pekných a múdrych žien".
Správa o uväznení sa rozletela rýchlosťou blesku. Oligarchovia nie sú generálnymi tajomníkmi Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu, nemôžu počítať s tým, že budú mať súkromie. A práve vtedy sa začala celá zábava. Aký trest čaká na muža, ktorého "načapali"? Taký, ktorý nebudeš želať ani najväčšiemu nepriateľovi? Najstrašnejšia je v podobnej situácii vlastná žena. Žena nie je polícia, ale neodpustí si obvinenia a poznámky.
Avšak Michail Prochorov je slobodný. Má 41 rokov. Je pekný, športový typ, príťažlivý, šarmantný a veľmi bohatý. Je to ten najzávideniahodnejší ženích v Rusku. Podľa magazínu Forbes je 89. najbohatší človek na svete. V Rusku je na desiatom mieste. Celková hodnota majetku sa odhaduje na 7,6 miliardy amerických dolárov. Patrí mu vyše 27 percent akcií ťažobnej a metalurgickej spoločnosti Noriľskij Nikeľ a o čosi málo viac akcií spoločnosti Zoloto pľus.
Obviniť tohto podnikateľa z obchodu s bielym mäsom je to isté ako podozrievať princa, následníka trónu, z toho, že ukradol diétne párky v supermarkete.
Zvyčajne sa osobné škandály zle prejavujú na podnikaní. Tu bolo všetko naopak. Na druhý deň akcie podniku Noriľskij Nikeľ stúpli na burze o 1,77 percenta a predávali sa po 143,5 USD za kus. Stali sa lídrom rastu. Podnikateľská verejnosť si myslela, že uväznenie spolumajiteľa firiem Interros a Noriľskij Nikeľ je konšpiratívnou hrou konkurencie a to vlastne znamená, že firmám sa darí. Akcie treba kupovať, kým nie je neskoro!
Trochu inak reagovala verejná mienka. Nech si len zahraničné médiá diskutujú o ruskom charaktere vôbec a konkrétne o nevychovanosti. Je to ich právo. Doma vo vlasti si bonviván vyslúžil všeobecný posmech. Niet ani jedného média, ktoré by "negratulovalo" podnikateľovi. Si miliardár, alebo nie - treba sa správať slušne! Byť skromnejším a mať svedomie. Netreba robiť hluk na verejnosti a netreba rozhadzovať peniaze ako smeti. A ešte lepšie, ak sa oženíš. Polícia bude mať menej starostí.

Elena A. Mostovščikovová, spolupracovníčka HN v Moskve

01 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EK proti stálemu prezidentovi únie 02 - Modified: 2003-04-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Klaus chce rokovať o sudetskej otázke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 14:29