StoryEditor

Komentár HN: Dierky na opasku a diery v rozpočte

04.07.2006, 00:00

Kým po minulé roky bolo po nástupe novej vlády bežnou praxou uťahovanie si opaskov, tentoraz sa budú dierky na remeni hľadať asi opačným smerom. Ako to celé nakoniec dopadne, ťažko povedať.
Na ministerské posty sa totiž dostanú ľudia, z ktorých mnohí akoby sa "vynorili zo zeme". Doteraz o nich takmer nik nepočul, takmer nik ich nevidel. Aspoň v porovnaní s okukanými tvárami typu Igor Šulaj. Noví ľudia môžu, ale nemusia, znamenať nové myšlienky, odlišné od "sľubotechny", ktorú strana Smer vo veľkom prevádzkovala pred voľbami. Smer-SD však nepovedala, prečo Igor Šulaj nebude ministrom financií. Či sľuby a opatrenia, o ktorých rozprával roky v rôznych diskusných reláciách, už zapadli prachom alebo ich má realizovať iba niekto iný. Nik zo Smeru-SD nepovedal, či daňová koncepcia, ktorú Šulaj pripravil, bola úplne zlá a či ju hodí celú cez palubu aj s tieňovým ministrom.
Jediné, čo môžeme zatiaľ povedať, je to, že takmer naisto nebude daň z dividend, z ktorej chcel Šulaj vytĺcť takmer desať miliárd korún. Možno nebude ani znižovanie spotrebnej dane z benzínu a nafty, o ktorom Smer-SD hovoril takmer štyri roky. Hoci sa to voličom sociálnych demokratov páčiť nebude, pre ekonomiku je to dobrá správa a znak toho, že Ficovi ľudia nie sú úplne slepí.
Najzaujímavejšie však bude poznanie, kde nová vláda zoženie peniaze na avizované znižovanie DPH na potraviny, vyššie agrodotácie či znovuzavedenie bonifikácie hypotekárnych úverov. Povoľovanie opaskov je totiž veľmi drahý špás a tesne po voľbách aj malo vídaný. Vyššie dane pre banky a prirodzené monopoly stačiť nebudú a na peniaze pre samosprávy, ktoré dostávajú z daní, si asi nová vládna garnitúra netrúfne siahnuť. Ťažko si totiž možno predstaviť, ako budú župani zvolení s podporou Smeru-SD vysvetľovať "svojim", že vláda ich regióny obrala o peniaze napríklad vyššími odpočítateľnými položkami pri dani z príjmu fyzických osôb.
Zatiaľ to teda vyzerá na zadlžovanie sa alebo deformáciu dôchodkovej reformy. Rád by som sa mýlil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 10:19