StoryEditor

Idem preč od politiky

09.10.2007, 00:00

Myslíte si, že návšteva prezidenta Maďarskej republiky vyhrotila trochu viac už aj tak dosť napäté slovensko-maďarské vzťahy?
Považujem za užitočnú každú návštevu, aj návštevu maďarského prezidenta, ale zároveň si myslím, že by si mohol nájsť pár minút aj pre slovenského partnera.

Čomu prisudzujete, že v slovenskej politike v súčasnosti vládnu také napäté vzťahy medzi SMK a koalíciou? Nie je to spôsobené aj tým, že SMK neupozorňuje na problémy v slovenskom parlamente, ale obracia sa na Európsky parlament?
Slovensko-maďarské vzťahy sa vyhrotili po vstupe SNS do vlády, preto je žiaduce veľmi citlivo zaobchádzať s každou menšinovou témou.

Zdá sa mi, že SMK pod vedením P. Csákyho sa dostáva do izolácie na slovenskej politickej scéne. Neprehodnotíte svoje rozhodnutie skončiť s politikou?
Dvakrát do tej istej rieky nikto nemôže vstúpiť, preto si nemyslím, že SMK potrebuje práve môj návrat.

Nie som rád že sa maďarsko-slovenské vzťahy zhoršili, ale som rád, že Csáky je predsedom SMK. Vy ste v podstate robili to, čo on, len veľmi šikovne, až vám uverili aj niektorí Slováci. Csáky konečne hovorí otvorene o vašich cieľoch, myslím SMK.
Každý, kto sledoval kroky SMK osem rokov vo vláde, musí vedieť, že všetko, čo sme robili, okrem menšinových otázok, sme robili v prospech celého Slovenska (napr. vstup SR do EÚ a NATO).

Ako hodnotíte potvrdenie nedotknuteľnosti Benešových dekrétov?
Problém pre občanov SR maďarskej národnosti spôsobujú dosahy Benešových dekrétov, a nie samotné dekréty. Preto SMK, aj v minulosti, aj teraz, navrhovala riešenie tohto negatívneho dosahu.

Prečo ste Benešove dekréty ako strana neotvorili v čase, keď ste boli vo vláde?
Benešove dekréty boli otvorené dokonca pri našom druhom vstupe do vlády v roku 2002. Vzhľadom na to, že sa nenašla podpora na slovenskej politickej scéne, tak sme to ďalej neotvárali s tým, že sme avizovali, že požadujeme riešenie spomínaných negatívnych dosahov. Práve preto tvrdím aj dnes, že aj túto otázku treba veľmi citlivo pripraviť a "servírovať".

Aké sú to tie negatívne dosahy Benešových dekrétov? Skúste to vysvetliť aj pre normálnych ľudí.
Približne zo 143 Benešových dekrétov hovoríme len o 8 -- 9. Tie zobrali štátne občianstvo, majetok (t. j. pôdu a domy) občanom vtedajšieho územia ČSR, len preto, lebo boli nemeckej, maďarskej národnosti alebo boli kolaboranti. Ani dnes, v období, keď ešte prebiehajú reštitúcie, nie je umožnené dedičom navrátiť ich majetky.

Ako vychádzate s pánom Csákym?
Ja každému verím raz, druhýkrát dostáva šancu len vtedy, ak ma znovu dokáže presvedčiť o tom, že je hodný mojej dôvery. Problém je však trošku hlbší, totiž pán Csáky neosočil len mňa, ale označil fakticky vtedajšie vedenie strany (t. j. aj seba) za ľudí, ktorí boli spojení s lobistickými skupinami. Toto obvinenie sa bude veľmi ťažko odstraňovať.

Kredit SMK sa prudko zhoršuje. Čo s tým mienite (vy osobne) robiť?
Zatiaľ preferencie SMK sú stále okolo 10 percent, čo však neznamená, že všetko je v poriadku a môžeme spať na vavrínoch. Moje možnosti aj naďalej využívam, chodím do jednotlivých okresov a stretávam sa so zástupcami jednotlivých regiónov.

Nie je najvyšší čas založiť nejakú občiansku maďarskú stranu? Csáky je len vazalom Duraya. Jeho kroky sú absolútne škodlivé.
Nemyslím si, dokonca som o tom presvedčený, že založiť ďalšiu maďarskú stranu na Slovensku je samovraždou.

Načo robiť zmierovacie gestá, keď smerujú k vyvolaniu napätia a do určitej miery aj k diskreditácii samotnej myšlienky zmierenia.
Návrh zmierenia považujem za veľmi dobrý krok a to, že to momentálne odmietajú slovenské strany a odvolávajú sa na otváranie Benešových dekrétov, je len ich hra. Ešte počas nášho vládnutia sme takýto akt pripravovali aj s predsedom parlamentu Pavlom Hrušovským, ale, samozrejme, nerobili sme to cez médiá. Každá citlivá otázka podľa môjho názoru najprv musí byť predrokovaná s možnými partnermi.

S akou agendou -- provokáciou príde SMK najbližšie proti Slovensku? Uvedomujete si, že rozvracáte situáciu aj v Európe?
Dovoľte, aby som vám pripomenul, že práve SNR, v rokoch 1990 -- 1992 sa ospravedlnila za tie isté veci Nemcom a samostatne aj Židom. Nerozumiem, prečo by sme posledný takýto akt nemohli realizovať práve teraz a dokonca spolu s maďarským parlamentom. Uvedomte si, že symbolika má obrovskú silu.

Neuvažujete o vstupe do SDKÚ-DS? Som presvedčený, že by to bol správny krok.
Hneď na sneme SMK, ale aj po ňom, som viackrát zdôraznil, že som a ostanem členom SMK. Takže neuvažujem ani o vstupe do inej strany, ani o založení inej strany.

Bol by som rád, keby ste kandidovali za prezidenta.
Nemám záujem kandidovať ani za prezidenta, totiž odchod z politiky znamená aj odchod z iných ústavných funkcií. Moja rodina považuje za najdôležitejšiu funkciu -- funkciu hlavy rodiny, ale o tom potom.

Prečo chcete odísť z politiky -- preto, že ak už nie ste predsedom strany, nemá význam zostávať v SMK? Podľa mňa urobíte chybu. Čo by ste chceli teda robiť po odchode z politiky?
Nezávisle od toho, ako dopadol snem SMK, som bol rozhodnutý o štyri roky odísť z politiky. Po sneme to budú tri roky. Rozdiel je len v tom, že mojou predstavou bolo, za štyri roky pripraviť môjho nástupcu na post predsedu SMK. Po odchode z politiky budem podnikať.

Aký máte postoj k dnešnej vláde? Čo sa urobilo správne a čo by sa dalo zmeniť?
Som presvedčený, že úžasný hospodársky rast súčasná vláda nepoužíva v prospech budúcnosti. Prejedanie súčasnosti nám znemožní riešiť napr. dôchodky alebo sociálnu politiku a vzdelávanie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 14:00