StoryEditor

Obce a mestá neprejavili záujem

16.05.2003, 00:00

Na minulotýždňovej konferencii Európsky vodárenský trh v Bratislave sa hľadala prijateľná forma fungovania novovzniknutých akciových spoločností vodární a kanalizácií. Diskutovalo sa o alternatívach: ponechať vlastníctvo vodární výlučne v rukách miest a obcí, alebo predať aktíva zahraničnému investorovi, prípadne uplatniť akýsi mix predchádzajúcich dvoch. Účastníci sa zhodli, že najvýhodnejšie je ponechať majetok v rukách miest a obcí. Potom by kooperovali so strategickým investorom na základe uzavretej zmluvy o prevádzkovaní. Zároveň by im zostal vplyv na vodárne a mohli byť príjemcom dotácií z fondov EÚ. Na podujatí boli aj zástupcovia Európskej komisie, bánk, investičných a audítorských spoločností. Avšak málo bolo tých, ktorým bolo stretnutie určené najviac -- zástupcov miest a obcí. Obce sa totiž stanú akcionármi novovzniknutých vodárenských spoločností a prejdú im do rúk mnohé kompetencie. Nechýbali však lídri svetových vodárenských spoločností: Anglian Water International, Ondeo Slovakia, Veolia Water, United Utilities, Saur International a zástupcovia českých vodárenských spoločností, svojimi príspevkami reagovali na transformáciu vodární v susedných krajinách a ich podiel na nej.
Od apríla FNM začal bezodplatne prevádzať akcie vodární na mestá a obce. V prípade Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) sa majoritným vlastníkom akcií stala Bratislava. Podľa jej primátora Andreja Ďurkovského prvým krokom mesta bude komplexný hĺbkový audit v BVS. Úplné ukončenie transformácie vodární podľa predpokladu FNM bude pravdepodobné koncom roka 2003. Mestá a obce môžu získať nemalé prostriedky z fondov EÚ na rekonštrukciu čistiarní odpadových vôd či na výstavbu a rekonštrukciu vodovodov a kanalizácií. Vodárenstvo si aj vzhľadom na náš vstup do EÚ vyžaduje množstvo investícií. Tie, pochopiteľne, už nie sú schopné pokryť verejné rozpočty. Možnosťou sú fondy EÚ alebo zdroje od investorov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 14:44