StoryEditor

Poručiť vode sa nedá

09.06.2010, 00:00

I keď tento týždeň pôjdeme k volebným urnám voliť našich zástupcov do Národnej rady Slovenskej republiky, mnohí naši občania žijú dnes úplne inými témami. Robia všetko pre odstraňovanie následkov povodní. V každej krajine, ktorej sa stane takéto nešťastie, je samozrejmé, že vláda im pomáha nielen pri konkrétnych úkonoch, ktoré spočívajú v záchrane životov občanov a ich majetku, ale snaží sa finančne zmierniť ich ekonomickú ujmu. Slovensko v tom nie je výnimkou. Je tiež jasné, že každá takáto následná finančná pomoc je len úlomkom zo skutočných škôd, ktoré vodný živel napácha.

Je veľmi dôležité, aby sme aj v tomto prípade mysleli dopredu, a nie len chytali mačku za chvost, pretože riešiť následky povodní je vždy len extenzívnym riešením. Potrebné je myslieť na prevenciu, a to oveľa viac ako doteraz, a to sa netýka len posledných štyroch rokov, ale obdobia od vzniku Slovenskej republiky. Prevenciou nie je "poručiť vetru a dažďu", ale byť intenzívnejší v budovaní protipovodňovej ochrany.
Ak by v minulom roku nebola dokončená ochrana pred povodňami napríklad v Bratislave, zatopené by boli aj niektoré miestne časti hlavného mesta. Áno, je pravdou, že si to vyžaduje vysoké investície, ktoré presahujú stámilióny eur, avšak čo môže byť základnejšou funkciou štátu, ako je ochrana života a majetku?

Treba už skoncovať raz a navždy so straníckym prístupom pri jednotlivých výdavkových politikách a pozerať sa na veci len očami občana. Životné prostredie, vlastne jeho ochrana, i keď nebude mať samostatné ministerstvo, bude jednou z najdôležitejších oblastí každej vlády, či si to priznáme skôr alebo neskôr. Je fakt, že neskôr znamená míňať viac peňazí, a aj preto by sa pre nového ministra, ktorý bude riadiť rezort pôdohospodárstva, ktorého súčasťou bude i budovanie protipovodňovej ochrany, nestalo prioritou len naháňanie peňazí na doplatky priamych platieb pre farmárov a priamej štátnej pomoci pre nich, ale aj ochrana životov a majetku našich občanov, ktorí sami proti vodnému živlu bojovať nedokážu.
Autor je štátny tajomník Ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 02:55