StoryEditor

Japonské rozbité okná (komentár)

17.03.2011, 08:30
Teraz čaká Japoncov nahrádzanie zničeného majetku a bude im jedno, že HDP rastie.

Zemetrasenie v Japonsku môže povzbudiť tamojšiu ekonomiku. Článkov s touto myšlienkou sa objavilo veľa a rovnako sa vyjadril v americkej televízii CNBC treba Larry Summers, bývalý šéf ekonomických poradcov prezidenta Baracka Obamu.

Môžu však obrovské straty na majetku - škody v Japonsku sa odhadujú na 14,3 až 34,6 miliardy dolárov - naozaj pomôcť ekonomike? Odpoveď dáva viac než 160 rokov starý príbeh rozbitého okna. Ale od začiatku.

V Japonsku je bez strechy nad hlavou odhadom 350 tisíc ľudí a tí budú potrebovať nové domy. Znamená to zvýšenie dopytu po stavebných prácach a tovar ako napríklad oknách do okien. Rýchlo porastie zamestnanosť aj HDP, ktorý ukazuje množstvo vyrobeného tovaru a služieb za rok. Podobne sa "vďaka" druhej svetovej vojne z hospodárskej krízy dostalo Nemecko. Ničenie na fronte zvyšovalo dopyt, rástla zamestnanosť, ľudia míňali a prosperita sa rozlievala celou ekonomikou.

"Vojny a katastrofy sú pre ekonomiku požehnaním - rastie po nich HDP."

Larry Summers, bývalý šéf ekonomických poradcov prezidenta Obamu

Už v 19. storočí však ekonóm a novinár Frédéric Bastiat v eseji "Čo je a čo nie je vidieť" upozornil na to, že ide len o jednu stranu mince. Ilustroval to práve na prípade rozbitého okna. Nezbedný chlapec rozbije okno a sklenár získa prácu. Zarobené peniaze minie za ďalší tovar a všetci sú radi. Ekonomika rastie, je to vidieť. Ak by sklo nerozbil, majiteľ okná by si nechal treba opraviť topánky alebo kúpil knihu. Hospodárstvo by možno okamžite nerástlo tak rýchlo, avšak celkové bohatstvo spoločnosti by sa zväčšilo. To však nie je na prvý pohľad vidieť.

Podobne to bolo aj s Nemeckom a teraz s Japonskom. Keď nacisti vydrancovali okupované územia, prišli obmedzenia a prídelový systém. Keby nebolo vojny, mali by sa lepšie. Nebyť zemetrasenia v Japonsku, zaobstarali by si tam ľudia napríklad autá alebo iné veci. Takto budú len nahrádzať zničený majetok a bude im jedno, že HDP rastie.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Honba na originalitu 02 - Modified: 2005-03-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lavínové nebezpečenstvo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 14:11