StoryEditor

Významný integračný prelom

22.12.2009, 23:00

Neodkladne sa blíži koniec roka 2009, ktorý bol pre Slovensko výnimočný najmä z dvoch pohľadov - začali sme platiť novou menou a zasiahla nás celosvetová hospodárska kríza. Tieto dve udalosti mali spoločné najmä to, že ich sprevádzali obavy. Obavy zo zdražovania v prvom prípade a obavy zo samotnej existencie hospodárskej krízy v prípade druhom.

Ukázalo sa, že prípravu na zavedenie eura sme zvládli veľmi úspešne. Technicky bol prechod na novú menu bezproblémový. Hladko prebehli zmeny systémov v bankovom sektore, obchodníci po intenzívnom polročnom nábehu ešte v roku 2008 duálne zobrazovali ceny a postupne sme si všetci zvykali na viac mincí ako bankoviek. Je zrejmé, že to ešte potrvá, kým prestaneme prerátavať hodnoty na slovenské koruny, ale nie je to nič výnimočné, ani v slovenskom prípade. Skôr je dôležité, že sme novú menu prijali pozitívne a jej dôvera po zavedení medzi ľuďmi dokonca stúpla. A to nebýva zvykom v krajinách, ktoré prešli na euro. Druhým fenoménom je pokles inflácie. Zrejme sa tým zapíšeme do historických análov, aj keď nesúvisel zo zavedením eura. Ale práve vďaka silnej mene sme dosah hospodárskej krízy zvládli menej bolestnejšie.

Dnes už môžeme konštatovať, že stabilné makroekonomické prostredie, zlepšenie likvidity a posilnenie konkurencieschopnosti zatraktívnilo podnikateľské prostredie a pre rozhodnutia mnohých investorov práve v čase krízy bolo euro rozhodujúcim faktorom. Pre podnikateľov na Slovensku, ktorí gro svojej produkcie vyvážajú do zahraničia, znamená spoločná mena najmä zníženie transakčných nákladov a kurzového rizika. A aj keď spočiatku silná mena oslabila konkurencieschopnosť našich výrobcov, postupné posilňovanie okolitých mien potvrdzuje, že ide len o krátkodobú výhodu. Európska centrálna banka pod vplyvom krízy prichystala ďalší darček pre podnikateľov v podobe posilnenia prístupu ku kapitálu, keď znížila základnú úrokovú sadzbu na historické minimum.

Všetky tieto zmeny by nebolo možné uskutočniť bez dobrej koordinácie a spolupráce všetkých v spoločností. Slovensko je pozitívne hodnotené tak v prieskumoch verejnej mienky, ako aj v hodnoteniach odborníkov.

Rok 2009 sa zapíše ako významný integračný prelom a možno ho tak hodnotiť ako rok obrovského úspechu všetkých ľudí tejto krajiny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. máj 2024 18:17