StoryEditor

Rozvíjajúce sa štáty skáču, ako Západ píska (komentár)

08.01.2013, 23:10
Môžeme len dúfať, že sa tento rok všetko vyrieši rýchlejším rastom vyspelých ekonomík.

Vo vyspelých aj v rozvíjajúcich sa ekonomikách dnes prebiehajú významné posuny. Na tie druhé sme v 80. a 90. rokoch hľadeli väčšinou ako na zdroje lokálnej nestability, čas od času sa objavili dokonca ich systematické krízy, ktoré ohrozovali celú globálnu ekonomiku. Príkladom je Latinská Amerika v 80. rokoch a ázijská kríza v rokoch 1997 - 1998. Predtým sa tiež všeobecne predpokladalo, že vyspelé ekonomiky sú schopné podobné krízy prekonať.

Postupne sme si zvykli na to, že v rozvíjajúcich sa ekonomikách nastal významný posun a ich ekonomická a finančná pozícia sa zlepšila. Dokázali nahromadiť obrovský objem rezerv, znížiť pomer dlhu k HDP a pokročil rozvoj ich finančných trhov. Dokonca zaznievali názory, že sa tieto ekonomiky od vyspelého sveta úplne odtrhli a že môžu rásť aj v prípade, že zvyšok sveta zažíva útlm. Koniec roka 2008 urobil takým špekuláciám prietrž, návrat do minulosti však nenastáva.

Rozvíjajúce sa ekonomiky vykazujú oveľa vyššiu ekonomickú a finančnú odolnosť, ich oživenie je rýchlejšie, majú silné súvahy a sú schopné ustáť aj relatívne veľké vonkajšie šoky. Počas dvadsiatich rokov sa z nich stala lokomotíva globálneho rastu a my máme tendenciu extrapolovať tento vývoj aj do budúcna. V podstate všetky projekcie pre tento rok vidia rozvíjajúce sa ekonomiky ako ťahúňov svetovej ekonomiky. Ak však budú silnieť určité faktory, budeme svedkami oveľa pestrejšieho spektra interakcií medzi vyspelými a rozvíjajúcimi sa ekonomikami, než na aké sme boli zvyknutí.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Dúfajme, že sa kríza zhorší ešte tento rok

Faber: Radšej dolár než euro

Čína môže hodiť záchranné lano austrálskej premiérke

Vyspelým ekonomikám sa doteraz nepodarilo vykonať potrebné štrukturálne zmeny, namiesto toho sa uchyľujú k nekonvenčnej monetárnej politike a rozvíjajúce sa krajiny na to musia reagovať. Väčšina z nich musí znižovať sadzby a aj inak uvoľňovať monetárnu politiku. Dôvodom však nie je slabosť ich ekonomiky, ale obrana pred posilnením ich meny. Je pomerne ťažké odhadnúť, ako budú tieto krajiny reagovať na rastúci aktivizmus západných centrálnych bánk v budúcnosti. Ben Bernanke v roku 2010 povedal, že nekonvenčná monetárna politika má svoje prínosy, riziká a náklady. Podobne sa vyjadril Mervyn King a Masaaki Shirakawa. Problém spočíva v tom, že nikto nevie, či riziká a náklady nepresiahli prínosy. A nikto nevie, ako sa prejavia.

Rozvíjajúce sa krajiny sa tak nachádzajú v zložitej situácii. Môžu hrať aj ďalej hru západných centrálnych bánk s tým, že pravidlá sa neustále menia, rozhodcovi nie sú ani zďaleka nestranní a ani ihrisko nie je tak úplne v poriadku. Alebo môžu prestať, potom však riskujú celý rad negatívnych spätných väzieb. Môžeme len dúfať, že sa tento rok všetko vyrieši rýchlejším rastom vyspelých ekonomík a následne ich "bezpečným" oddlžením.

Mohamed El-Erian

Pimco

Zdroj: Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 06:56