StoryEditor

Centrálne banky manipulujú, tvrdí megafond

16.01.2013, 16:45
Experimenty centrálnych bánk manipulujú s cenami aktív na viacerých trhoch.

Súčasné investičné odporúčania sú v mnohých prípadoch založené na tvrdení typu "kupujte X, pretože je lacnejšie ako Y". Ide o pochopiteľný prístup, pretože neobvyklá politika centrálnych bánk zdvihla ceny aktív na určitých trhoch. Dominancia podobných rád so sebou však nesie riziko, ktorému by sme mali dobre rozumieť a pracovať s ním.

Experimenty centrálnych bánk manipulujú s cenami aktív na viacerých trhoch. Čím intenzívnejšia ich aktivita bude, tým viac budú investori tlačení do rizikových aktív, čo je presne to, čo si Ben Bernanke praje. Pripomína to vývoj v rokoch 2006 - 2007. Vtedy hyperaktívna tvorba likvidity aj vytlačila ceny aktív hore a stlačila rizikové prémie na minimá. Investori boli zároveň upokojovaní takzvaným Veľkým upokojením, teda vierou v to, že centrálnym bankám a vládam sa podarilo skrotiť ekonomický cyklus. Všetci vieme, čo nasledovalo.

Porovnanie s uvedeným obdobím však nie je dokonalé. Vtedy bola totiž tvorba likvidity endogénna - vytvárali ju súkromné ​​subjekty, najmä investičné banky, ktoré podstupovali viac a viac rizika. Dnes je tvorba exogénna - spočíva v raste súvah centrálnych bánk. To znižuje rizikovosť súčasného cyklu, pretože stabilita súvah centrálnych bánk je vyššia. Je ťažké donútiť centrálnu banku k tomu, aby začala svoju súvahu prudko zmenšovať, bola by na to potrebná nejaká dramatická kombinácia pohybu kurzu, inflácie a politického tlaku. Neznamená to, že panuje absolútna stabilita. Centrálne banky nemôžu tlačiť ceny aktív nad ich fundamentálnu hodnotu donekonečna. Zasadnutia Fedu navyše ukazujú, že aj medzi jeho zástupcami rastie znepokojenie nad tým, aké táto politika prináša riziká. V určitom bode súkromný sektor odmietne podieľať sa na tejto umelej hre, je však ťažké povedať, kedy k tomu dôjde.

Redakcia Patria.cz ďalej odporúča:

Dividendy európskych firiem tento rok klesnú najnižšie za 4 roky

Iracionálni investori a dividendový výnos

Americké trhy odolávajú poklesu napriek rastu rizika

Čím menší je na danom trhu vplyv centrálnej banky, tým silnejší je tam vzťah medzi cenami a realitou, teda súvahy a výsledovky. Celkovo však môžeme naďalej čakať, že výberu jednotlivých firiem a sektorov budú opakovane dominovať makroekonomické korelácie. Stále viac trhov je totiž ovplyvnených vierou v to, že centrálne banky budú schopné dosiahnuť svoje ciele. Čaká nás vysoká volatilita, centrálne banky sú totiž pri tejto hre ako hráči, tak aj rozhodcovia. Do roku 2013 sme vstúpili s mnohými trhovými deviáciami spôsobenými vysokou likviditou. Investori by však mali byť veľmi opatrní v tom, aby hodnotili príležitosti iba na základe toho, že ich vytvára politika centrálnych bánk.

Mohamed El-Erian

stojí v čele spoločnosti Pimco

(Zdroj: Blog FT)

Obchodovanie: www.patria-direct.sk 
Spravodajstvo: www.patria.cz

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 12:42