StoryEditor

Čína ukazuje svoju zúfalosť (komentár)

28.07.2015, 10:41
Čínska jazda po horskej dráhe pokračuje.

Po pondelkovom prepade o 8,5 percenta, zostávajú čínske akcie ďalej v ľahkej defenzíve. A to aj napriek tomu, že čínska vláda chce zosilniť nákupy akcií. Všetko ukazuje na zúfalosť, s akou sa čínske úrady snažia udržať hodnotu akcií nafuknutých úverovou bublinou. Opatrenia prezentované pred necelým mesiacom čítajúce zákaz predajov akcií (u väčších investorov) alebo priame úvery od centrálnej banky pre regulátora na nákup akcií zvládla trh upokojiť na necelé tri týždne.

Čo nové teda Číňania ponúkajú? Regulátor označil predaje akcií za "zlomyseľné" a oznámil, že chce zosilniť intervenčné nákupy na trhu. Súčasne všetky hlavné štátom vlastnené finančné noviny vydali pútavé úvodné články upokojujúce investorov príbehom o nekončiacim pozitívnom trende na čínskom trhu.

Uvidíme, čo na to čínski investori. Krátkodobo rad opatrení možno môže pomôcť upokojiť panické výpredaje. Trvalo stabilizovať čínsky trh vo chvíli, keď druhá najväčšia svetová ekonomika spomaľuje a v posledných niekoľkých rokoch sa súkromný sektor veľmi rýchlo zadĺžil, nemusí byť vôbec jednoduché.

Čínska ekonomika ide navyše na investíciách, ktoré sú veľmi volatilné a tvoria viac ako polovicu HDP (vo veľkých ekonomikách to spravidla nebýva viac ako štvrtina). Ak dynamika HDP spomalí pod určitú kritickú úroveň, môžu investície začať rýchlo padať, rast spomaľovať výraznejšie a zlé úvery narastať ako huby po daždi.

Forex

Americký dolár včera voči košu mien oslabil asi o trištvrte percenta a voči euru o percento a štvrť. Euru síce ráno mohli pomôcť dobré čísla z Nemecka (Ifo), ale aj tak bolo pomerne prudké oslabenie dolára na prvý pohľad prekvapivé. Zákazky na tovar dlhodobej spotreby v USA za jún totiž dopadli o niečo lepšie, než sa čakalo.

Hlavnú úlohu tak zrejme zohrali prudké straty čínskych akcií, ktoré sa prejavili na cenách komodít, európskych a amerických akciách a dlhopisoch a ovplyvnili aj kurz dolára (skrz očakávania ohľadom politiky Fedu). Stredoeurópske meny sa zviezli s hlavnými trhmi a voči euru takisto posilňovali. Koruna vzhľadom k blízkosti intervenčnej hranice len nepatrne, zlotý s forintom však asi o pol percenta.

Dnešok nie je z hľadiska očakávaných udalostí zaujímavý a pozornosť sa tak sústredí na ďalšie dianie v Číne a najmä na zajtrajšie výsledky zasadnutia Fedu.

Čo sa týka nášho odhadu rastu amerického HDP v druhom štvrťroku, tak ten na včera zverejnené čísla zásadnejší vplyv podľa očakávaní nemal. Stále odhadujeme rast na úrovni 3,3 percenta, čo je nad trhovým konsenzom (prvý odhad amerického HDP bude zverejnený vo štvrtok). Otázkou je, ako veľkú pozornosť bude FOMC pri rokovaniach dnes a zajtra venovať dianie v Číne, ktoré predstavuje zrejmé negatívne riziko.

Komentár bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-08-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Plánované zmeny v druhom pilieri
01 - Modified: 2024-04-29 09:29:53 - Feat.: - Title: Firemné výsledky zatienili inflačné riziká 02 - Modified: 2024-04-24 18:00:00 - Feat.: - Title: Nášľapné míny nadmerne stimulovanej superveľmoci 03 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 04 - Modified: 2024-04-22 11:04:49 - Feat.: - Title: Špekulanti na Wall Street si uvedomili, čo bude nasledovať​ 05 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 03:05