StoryEditor

Cyprus ako bankové centrum skončil

25.03.2013, 23:00
Autor:
Hugo DixonHugo Dixon

Dohoda o záchrane, ktorú Cyprus s partnermi v eurozóne dosiahol, priniesla tri dôležité princípy. V prvom rade poistení veritelia nebudú postihnutí. Predchádzajúca dohoda ich hlúpo zapojila do zdanenia vo výške 6,75 percenta. Po druhé, nepoistení vkladatelia, a nie daňovníci, zaplatia všetky náklady na záchranu dvoch cyperských bánk – Cyprus Popular Bank a Bank of Cyprus. Po tretie, cyperský nadmerný bankový sektor, ktorý závisí najmä od nejasných ruských peňazí, sa bude musieť scvrknúť.

Zostávajú dve pochybnosti. Zavedie sa kontrola kapitálu? A je dlh Cypru udržateľný vzhľadom na úder, ktorý krajina dostane? Základom dohody bolo uvaliť celé bremeno bankovej reštrukturalizácie na nepoistených veriteľov. Banka CPB bude „vyriešená“ – ide o zjemnenie výrazu riadený bankrot. Dobré aktíva a poistené vklady sa začlenia do banky BOC. Nepoistené vklady za 4,2 miliardy eur zostanú v zlej banke a prevedú sa na akcie. Väčšina peňazí sa tak môže stratiť.

K banke BOC sa bude pristupovať menej drsne. Bude pokračovať ako subjekt s neprerušenou činnosťou a bude rekapitalizovaná do výšky kapitálovej primeranosti deviatich percent. Peniaze sa získajú z premeny časti nepoistených vkladov na akcie. Pokiaľ sa proces nedokončí, zostanú vklady, ktoré sa odhadujú na desať miliárd eur – zmrazené. Je nejasné, aké budú konečné straty, ale cyperská vláda hovorí asi o tridsiatich percentách.

Medzitým akcionári a držitelia dlhopisov v oboch bankách budú de facto vymazaní. Hodnota ich peňazí je iba 1,45 miliardy eur. Dohoda bude extrémne bolestivá pre nechránených veriteľov oboch bánk. Je určitá nádej v tom, že mnoho z nich patrí presne k tým Rusom, ktorí do Cypru nalievali peniaze, čo zníži dosah opatrenia na ekonomiku. Znamená to, že sa nepopiera, že nebude zasiahnuté domáce podnikanie – niektoré firmy sa dostanú do bankrotu, iným to paralyzuje činnosť.

Otočka pri rozhodnutí týkajúca sa uvalenia nákladov na veriteľov je v tom, že daňovníci nemusia zaplatiť ani euro za záchranu dvoch veľkých bánk. Cyprus tak nebude trpieť opakovaním írskeho problému, kde bola do záchrany nafúknutých bánk zatiahnutá aj vláda.

Cypru aj tak zostanú veľké problémy. Offshorové bankové centrum, ktoré prinášalo zdroje príjmov a zamestnanosť, je zničené. Dôvera dostala na frak a firmy to budú mať so
získaním kreditu ťažké. Pôvodné ekonomické prognózy sa rozplynuli. Firma Exotix predpokladá na tento rok desaťpercentný pokles HDP, na budúci to má byť osem percent. Podľa Okunovho zákona, ktorý hovorí, že každý bod percentuálneho poklesu HDP sa rovná polpercentnému zvýšeniu nezamestnanosti – takýto pád by znamenal nárast miery nezamestnanosti o 11,5 percentuálneho bodu až k 26 percentám.

Od záchrancov dostane Nikózia desať miliárd eur, čo je asi 60 percent HDP. Časťou sa bude financovať rozpočtový schodok, ktorý bude horší vinou nastávajúceho ekonomického prepadu. Zvyšok sa použije na financovanie dlhu a záchranu niektorých menších bánk.

Medzinárodný menový fond predpokladá, že dlh Cypru bude v roku 2020 stále 100 percent HDP, aj napriek zhoršenému ekonomickému výhľadu. To znamená, že pôvodný program má určitý manévrovací priestor. Nie je však isté, ako sa fond k týmto číslam dopracoval. Ak sa niečo k sume nepridá, investori sa môžu obávať, že záchrana je iba predzvesťou ďalšieho kola o šesť alebo 12 mesiacov. Takáto obava by ďalej deprimovala ekonomickú náladu.

Okamžitá obava je v tom, že Nikózia môže pri otvorení bánk zaviesť kontrolu kapitálu. Ešte sa o tom nerozhodlo, okrem plánu na konverziu nepoistených vkladov CPB na akcie a zmrazenie nepoistených vkladov BOC.

Určite je pokušenie urobiť viac na predídenie panickému výberu ostatných vkladov. To by bola chyba. Nielenže by to ďalej oslabovalo cyperské hospodárstvo, ale by to aj vyslalo zlý signál vkladateľom v iných zraniteľných krajinách eurozóny. Európska centrálna banka vyhlásila, že poskytne BOC hotovosť „podľa príslušných pravidiel“. Môže to znamenať, že bude financovať útok na vklady a nechce ďalšie riadenie tokov kapitálu. Aj to by mohlo upokojiť nervozitu.

Rozhodnutie vyňať poistených vkladateľov spod odvodu zahatalo jeden prúd potenciálnej nákazy z Cypru. Eurozóna musí odstrániť riziko druhého: kontroly kapitálu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 13:05