StoryEditor

Horúčavy ekonomike neprospievajú

So stúpajúcimi teplotami klesá pracovná morálka ľudí a s ňou aj produktivita práce. Niektorí zamestnávatelia to vedia, a preto v lete na pár týždňov zatvárajú celé výrobné haly.
Napríklad najväčší slovenský vývozca, bratislavský Volkswagen, plánuje celozávodnú dovolenku v prvej polovici augusta. "Je nevyhnutná kvôli plynulosti výroby," tvrdí hovorkyňa spoločnosti Silvia Nosálová. Odborníci tvrdia, že takéto výrobné výpadky spôsobujú problémy v ekonomike: Napríklad v rokoch 2000 až 2004 zapríčinila trojtýždňová dovolenka vo Volkswagene ekonomike ročnú stratu niekoľko miliárd korún, čo malo vplyv aj na oslabenie koruny. Tento rok to však už nehrozí. Výpadok vo Volkswagene zachráni trnavský závod PSA, ktorý nabieha na výrobu a dovolenku neplánuje.
Naopak, dovolenky nehrozia obchodníkom. Keďže rastie dopyt po minerálkach, zmrzline, nanukoch, pive, či zelených čajoch a ľadových kávach, výrobcovia sú vyťažení a musia viac zásobovať obchody. "Počas letných mesiacov sa predá možno stonásobok ventilátorov oproti priemeru," tvrdí hovorkyňa obchodného reťazca Nay Tatiana Onderková.
Otepľovanie môže mať v budúcnosti na ekonomiku ešte výraznejší vplyv. Napríklad USA už dnes vynakladajú viac energie na klimatizáciu ako na teplo. Vyššie teploty môžu spôsobiť aj vysychanie vody, čo by napríklad v strednej Európe mohlo v budúcnosti vyvolať potrebu zatvoriť niektoré vodné elektrárne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 15:31