StoryEditor

Prečo využiť daňového poradcu

13.03.2006, 23:00

Zákon o dani z príjmov, podľa ktorého sa riadi zdaňovanie príjmov fyzických a právnických osôb, platí od 1. januára 2004, keď nahradil starý zákon o daniach z príjmov. Len v prvom roku účinnosti bol novelizovaný sedemkrát. Vlani Národná rada SR prijala ďalšie tri novely. Aj keď sa systém zdaňovania príjmov novým zákonom zjednodušil, neustále zmeny v legislatíve môžu bežného človeka, ale aj podnikateľa, zneistiť natoľko, že sa neodváži vyplniť danové priznanie sám. A keďže za nesplnenie daňovej povinnosti, či prípadné chyby vo výpočtoch, zhrozia pomerne vysoké pokuty, riešením môže byť využitie služieb daňového poradcu.

Kto je poradca
Poskytovanie daňového poradenstva je upravené zákonom o daňových poradcoch a Slovenskej komore daňových poradcov. Podľa uvedenej právnej normy môže poradenstvo ponúkať iba bezúhonný človek s vysokoškolským vzdelaním ekonomického alebo právnického smeru alebo s obsahovo ucelenou časťou vysokoškolského štúdia s minimálne päťročnou ekonomickou prípadne právnickou praxou (prípadne vykonával najmenej tri roky činnosť asistenta daňového poradcu), ktorý zloží skúšky pred odbornou komisiou. Členov komisie vymenúva jej predseda po dohode s komorou, ktorého zasa vymenúva minister financií.

Absolvent
Po absolvovaní skúšky poradca získa osvedčenie o spôsobilosti na výkon daňového poradenstva. Daňovník tak môže odlíšiť podvodníka od skutočného poradcu tým, že si spomínané osvedčenie od neho vyžiada. Na dokumente musí byť číslo osvedčenia, vodoznak a odtlačok pečiatky Slovenskej komory daňových poradcov.
Ďalšou možnosťou ako si overiť pravosť poradcu, je návšteva zoznamu daňových poradcov na internetovej stránke Slovenskej komory daňových poradcov (www.skdp.sk). Členstvo v komore je totiž pre registrovaných daňových poradcov povinné.

Výhody poradcu
Ešte do konca roku 2003 bola jednou z výhod využitia služieb daňového poradcu možnosť oddialiť podanie daňového priznania do 30. júna. Nový zákon o dani z príjmov však takúto možnosť zrušil. A klienti daňových poradcov tak musia podať daňové priznania rovnako ako ostatní daňovníci do 31. marca.

Prevzatie zodpovednosti
Hlavnou prednosťou však zostáva prenesenie zodpovednosti za správnosť vyplnenia daňového tlačiva a podania priznania na daňových poradcov. Ak by aj náhodou spravili chybu, sú proti zodpovednosti za škody povinne poistení. Daňovník sa tak nemusí báť možného vyrubenia dodatočnej dane alebo dokonca pokuty zo strany daňovej kontroly. Podľa zákona o daňových poradcoch a Slovenskej komore daňových poradcov sa daňový poradca môže zbaviť zodpovednosti za škodu iba ak preukáže, že jej nemohol zabrániť "ani pri vynaložení všetkého úsilia, ktoré možno od neho požadovať".

Cena služieb
Ceny poskytovaných služieb daňovými poradcami môžu byť rôzne. Donedávna systém odmeňovania upravovala vyhláška Ministerstva financií o odmenách daňových poradcov. Podľa nej si daňový poradca mohol účtovať buď paušálne odmeňovanie alebo aj hodinovú mzdu, pričom základná sadzba bola 300 korún. Po zrušení spomínanej vyhlášky je rozhodovanie o odmene plne v kompetencii daňového poradcu, resp. závisí od dohody medzi daňovým poradcom a klientom.

Základné informácie
Daňovník by mal vedieť, že za daňové poradenstvo sa v prvom rade považuje optimalizácia daňovej povinnosti, nie rady o tom, do ktorého riadku by mal človek vpísať napríklad úhrn príjmov zo závislej činnosti. Preto, v tých jednoduchších prípadoch, skôr ako sa daňovník rozhodne pre daňového poradcu, by sa mal obrátiť na príslušný daňový úrad. Tam dostane základné informácie bezplatne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 17:41