StoryEditor

Predtým ako opustíte byt

29.06.2005, 00:00

Pred odchodom na dovolenku je dobré urobiť v byte niektoré bezpečnostné opatrenia. V prvom rade musí majiteľ vedieť, komu môže veriť. "Ak zveríte v čase svojej neprítomnosti niekomu kľúče od bytu, starostlivo zvážte, či je to dôveryhodná a spoľahlivá osoba," upozorňuje Silvia Miháliková z tlačového oddelenia Ministerstva vnútra SR. Dôležité je zabezpečiť si aj pravidelné vyberanie pošty. Preplnená poštová schránka môže byť totiž pre zlodejov dobrým signálom, že nikto nie je doma.
Neprítomnosť domácich signalizujú rovnako aj zatiahnuté rolety či žalúzie. Netreba ich preto zaťahovať. "Vytvorte dojem, že niekto je stále doma. Napríklad je vhodné, ak poprosíte susedov, aby vám polievali kvety, najmä vo večerných hodinách pri rozsvietených svetlách," prízvukuje Miháliková. Telefón je dobré presmerovať tam, kde ho niekto zdvihne, napríklad k priateľom. Nemalou pomocou sú aj susedia. Dobré susedské vzťahy sú najlepším spôsobom ako si zabezpečiť byt počas neprítomnosti.
Keď dovolenkár opúšťa byt, musí v prvom rade poriadne zamknúť vstupné dvere a starostlivo skontrolovať, či sú dobre uzatvorené aj okná, prípadne balkónové dvere. "Pred odchodom na dovolenku je dobré urobiť si aj zoznam cenných vecí a ich fotodokumentáciu. Ak má okradnutý zapísané výrobné čísla, alebo doklady o kúpe drahého priemyselného či spotrebného tovaru, umožní to polícii po odcudzenom majetku a páchateľovi pátrať," upozorňuje Miháliková. Ukradnuté veci sa potom aj ľahšie identifikujú a polícia ich môže vrátiť. Cennejšie veci, ako napríklad šperky a zbierky starožitností, je lepšie uschovať do trezoru. Ak ho majiteľ bytu nemá, môže si ho prenajať napríklad v banke. Prípadne sa dohodnúť so známymi alebo priateľmi, aby ich postrážili. "Nie je vhodné doma schovávať ani väčšie sumy peňazí," dodáva Miháliková.

Rady pred dovolenkou:
-- nehovorte každému, kedy a na ako dlho odchádzate na dovolenku,
-- nezaťahujte rolety a žalúzie,
-- uschovajte cenné veci a doklady do bezpečnostnej schránky alebo do domáceho trezoru,
-- zverte kľúč od bytu spoľahlivému susedovi alebo príbuznému, ktorý bude byt pravidelne kontrolovať,
-- vytvorte zdanie, že v byte je niekto prítomný, napríklad časovým nastavením rádia, svetla alebo televízie,
-- nezabudnite na poistenie majetku,
-- uschovajte si výrobné čísla cennejších vecí,
-- presmerujte pevnú telefónnu linku,
-- pred odchodom starostlivo skontrolujte, ako sú zatvorené a zaistené okná a dvere,
-- ak idete na dovolenku bez auta, zaparkujte ho u priateľa vo dvore či v garáži.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 03:51