StoryEditor

Pomoc profesionálov sa vám oplatí

14.01.2008, 23:00

Ten, kto si netrúfa investovať na vlastnú päsť, mal by pouvažovať nad kolektívnym investovaním. Je to zhromaždenie, správa a zhodnocovanie peňazí, pričom sa prostriedky investujú kolektívne s cieľom vyššieho zhodnotenia ako v bankách. Základným princípom je to, že združené finančné prostriedky majú väčšiu váhu, čím môžu investori dosahovať vyššie výnosy a zisk. Prostredníctvom kolektívneho investovania tak majú aj individuálni klienti možnosť stať sa podielnikmi na veľkom majetku, ktorý spravuje jedna správcovská spoločnosť.
Podnikanie správcovských spoločností sa riadi zákonom o kolektívnom investovaní a zákonom o cenných papieroch a môžu ho vykonávať iba tie spoločnosti, ktoré získali povolenie orgánu štátneho dozoru.
Ak sa klient rozhodne, že nebude riskovať a svoje peniaze zverí do rúk profesionálov, mal by si starostlivo vybrať spoločnosť, ktorej svoje peniaze zverí. "Najdôležitejšia je dôvera. Spoločnosti musí klient dôverovať -- mal by preto hľadať známe meno a finančnú silu. Ponuky veľmi výhodných investícií a výnosov sú zväčša zárukou toho, že klient o investíciu príde," radí Vladimír Dohnal zo Symsite research. Ďalším kritériom by mala byť história spoločnosti, šírka ponuky, prípadne celosvetová pôsobnosť, čo znamená, že spoločnosť má svojich ľudí priamo na miestach, kde investuje.
Na Slovensku zaznamenalo kolektívne investovanie v posledných rokoch obrovský boom. A výrazne sa zvýšil aj objem peňazí, ktoré klienti zverili do rúk správcovských spoločností. Ľudia hľadajú alternatívu k bankovým vkladom a zároveň lepšie zhodnotenie svojich úspor.
Kolektívne investovanie vyhľadávajú aj preto, že správcovské spoločnosti majú skúsenosti s profesionálnou správou majetku. Robia tu špecialisti, ktorí sa starajú o zverený majetok a majú detailný prehľad o trhu. Navyše záujemcovia nemusia sledovať trhy a premýšľať, do ktorého fondu investujú svoje peniaze. Všetko za nich vyriešia profesionáli. Ani oni však nemôžu peniaze investovať bez rozmyslu. Zákon totiž stanovuje prísne pravidlá o tom, ako a kam investovať. Podľa zákonov je možné prostriedky podielových fondov použiť výlučne na nákup verejne obchodovateľných cenných papierov pri zachovaní pravidiel obmedzenia a rozloženia rizika.
Mnoho tých, čo váhajú, sa obáva toho, že o svoje peniaze prídu. Netreba však zabúdať na to, že v prípade kolektívneho investovania prostredníctvom správcovských spoločností zostávajú peniaze majetkom podielnika. V prípade potreby si ich môže klient kedykoľvek vybrať. Systém investovania okrem toho minimalizuje znehodnotenie peňazí infláciou. Dôvod je jednoduchý. Za peniaze podielnikov sa totiž nakupuje majetok, ktorého cena rastie rýchlejšie ako inflácia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. máj 2024 03:45