StoryEditor

JES sa rozdelí na menšie subjekty

04.07.2005, 00:00
Zjednotený energetický systém Ruska (JES) bude rozdelený na niekoľko spoločností, do ktorých by mohli vstúpiť aj zahraniční investori.

"Moje odstúpenie nezažijete," povedal na valnom zhromaždení akcionárov predseda predstavenstva Jednotného energetického systému Ruska (RAO JES) Anatolij Čubajs (49). K tomuto vyhláseniu ho motivovalo rozhodnutie prezidenta Vladimira Putina, že predčasne neukončí zmluvu s energetickým monopolom, ktorá platí do roka 2008.
Pred niekoľkými týždňami vyzerala situácia úplne inak. Podľa denníka Die Welt totiž Putin pozval Čubajsa pred bezpečnostnú radu v Kremli a vytýkal jemu aj ostatným manažérom profesionálnu neschopnosť. Dôvodom bol výpadok v zásobovaní elektrickou energiou, pre ktorý 25. mája bolo päť miliónov obyvateľov Moskvy niekoľko hodín v tme. Príčinou bola zastaraná rozvodná sieť, ktorá nevydržala veľké zaťaženie.
Čubajs však ani v budúcnosti nevylučuje podobné výpadky, pretože 60 až 70 percent zariadení JES je zastaraných. Elektrárenské zariadenia, ktoré sčasti pochádzajú ešte z 20. rokov minulého storočia, ako aj neustále rastúca spotreba elektriny v Rusku znamenajú, že do roku 2020 je potrebné investovať zhruba desať miliárd eur ročne. No na tento rok JES naplánoval investície iba v objeme 700 miliónov eur. Putinove tvrdé slová však majú aspoň ten efekt, že JES mieni zmeniť štruktúru investícií. Kým doteraz skupoval energetické podniky v Spoločenstve nezávislých štátov, v budúcnosti už pôjdu peniaze na projekty v Rusku.
Čubajs aj napriek Putinovej kritike mieni dokončiť reformu elektrárenského trhu v Rusku, v rámci ktorej sa majú ruské elektrárne zlúčiť do desiatich veľkých subjektov a následne sprivatizovať. Čubajs chce umožniť zahraničným investorom kúpiť kontrolné balíky v troch až štyroch z týchto subjektov. Zatiaľ však nie je jasné, či cudzinci vôbec mienia vstúpiť do tak politicky citlivého sektora, akým elektrárenský trh nepochybne je.
V rámci reformy Čubajs plánuje aj obchodovanie s elektrickou energiou na burzách a umožniť spotrebiteľom vybrať si dodávateľa elektriny. Rozvodnú sieť a s ňou spojené miliardové investície by mal aj naďalej spravovať štát. Po zavŕšení reformy, plánovanom na koniec roka 2006, prestane existovať aj JES. Podľa Čubajsa totiž novo vytvorené spoločnosti budú mať vyššiu kapitalizáciu než v súčasnosti JES.
JES na valnom zhromaždení prezentoval pozitívne čísla za minulý rok. Obrat sa medziročne zvýšil z 593,1 na 679,7 miliardy rubľov a čistý zisk z 26,98 na 31,95 miliardy rubľov. Najväčším akcionárom JES je štát s 52,68-percentným podielom a štátny plynárenský monopol Gazprom s desaťpercentným. Ďalšími veľkoakcionármi sú oligarchovia, ako Oleg Deripaska (hliník) alebo Alexander Abramov (oceľ).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 01:23