StoryEditor

Notebooky nezarábajú

25.10.2006, 00:00

Notebook za šesťsto eur, v prepočte zhruba 21 900 korún. Takúto ponuku v Nemecku nemal donedávna ani len diskont Aldi, no v súčasnosti sa za túto cenu predávajú aj značkové prenosné počítače Hewlett-Packard. A nielen za túto, píše denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Spotrebitelia sa môžu tešiť, no výrobcovia trpia, pretože s takýmito cenami veľa nezarobia. Notebooky zažívajú situáciu, ktorú výrobcovia poznajú už od veľkých stolových zostáv spred niekoľkých rokov. Jednoducho prenosné počítače už viac nie sú technologickým výstrelkom, ale masovým tovarom. Navyše klesá počet spotrebiteľov, ktorí ešte laptop nemajú.
A tak sa ceny znižujú a marže sa blížia k nulovej hranici. Výrobcovia síce každý rok predávajú viac počítačov, no obrat stagnuje a zisky klesajú. Napríklad nemecká trhová jednotka Fujitsu Siemens za prvý polrok vykázala pokles zisku z 31 na 18 miliónov eur.
Ceny znižuje aj ďalší efekt: chybné prognózy. Keď sa obchodníci koncom minulého roka zásobili notebookmi, výrobcovia počítali s návalom klientov a vyrobili množstvá počítačov. No očakávaný dopyt sa nekonal a obchodníci sa na jar snažili zbaviť sa počítačov zo skladov. Navyše toto leto prišli majstrovstvá sveta vo futbale a Nemci si namiesto notebookov kupovali nové ploché televízory.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:49