StoryEditor

Mittal Steel bude stavať nový závod

12.08.2005, 00:00
Autor:
HNHNTASRTASR
Najväčšia svetová oceliarska skupina Mittal Steel, ktorá ovláda českú hutu Mittal Steel Ostrava (predtým Nová huť), sa chystá postaviť v strednej Európe nový závod na výrobu plechov.

Najväčšia svetová oceliarska skupina Mittal Steel, ktorá ovláda českú hutu Mittal Steel Ostrava (predtým Nová huť), sa chystá postaviť v strednej Európe nový závod na výrobu plechov.
Nová továreň za 300 až 350 miliónov eur, čo je v prepočte asi 11,5 až 13,45 miliardy korún, by mala vyrásť buď v poľských mestách Krakov alebo Katovice, kde má Mittal ďalšie hutnícke prevádzky, alebo v Ostrave. "Že sa musí v strednej Európe v najbližšom období investovať do výroby plechov pre automobilový priemysel a výrobu bielej techniky, je jasné. Zatiaľ len ešte presne nevieme, kde a kedy bude stáť," povedal podpredseda Dozornej rady Mittal Steel Ostrava František Chowaniec.
Nová továreň by zamestnala stovky ľudí. Jej produkcia má smerovať do nových automobiliek v Česku a na Slovensku. Automobilové plechy v Európe zatiaľ vyrába iba svetová dvojka Arcelor v Luxembursku, nemecký Thyssen-Krupp a rakúsky Voest-Alpine. Na ich výrobu sa však pripravuje aj U.S. Steel Košice (USSK). Východoslovenské železiarne budú pripravené dodávať automobilovému priemyslu vysoko kvalitné plechy od začiatku roku 2007. V júni začali stavať novú výrobnú halu, kde ich budú vyrábať. Podľa USSK budú ročne produkovať 350-tisíc ton týchto plechov.
"Majitelia Mittalu o novej investícii uvažujú už asi pol roka. Aj keď ich aktivity teraz trocha schladil postup vlády pri privatizácii Vítkovice Steel, na ktorej sa Mittal nemohol zúčastniť, myslím si, že bude nakoniec stáť skôr v Ostrave ako v Poľsku," domnieva sa Chowaniec. Podľa neho musia poľské továrne Mittalu investovať veľké sumy do modernizácie svojich prevádzok, ktorú už má ostravský podnik z veľkej časti za sebou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 01:22