StoryEditor

Rakúsky VST rozšíril závod v Nitre

05.05.2006, 00:00
Rakúsky holding VST Verbundschalungstechnik, ktorý sa špecializuje na produkciu špeciálnych debniacich systémov pre stavebníctvo, výrazne rozšíril svoje výrobné kapacity na Slovensku.

Rakúsky holding VST Verbundschalungstechnik, výrobca špeciálnych debniacich systémov pre stavebníctvo, výrazne rozšíril výrobné kapacity na Slovensku. Vo závode, ktorý skupina prevádzkuje v Nitre od roku 2002, strojnásobil pôvodný objem výroby. Konateľ slovenskej vetvy VST Siegfried Gassner vyčíslil investície na dva milióny eur.
Hlavným dôvodom rozširovania výrobných kapacít je neustále rastúci dopyt, ktorý v pôvodných priestoroch nedokázali uspokojiť ani pri trojzmennej prevádzke. Firma vyrába špeciálne patentované debniacie systémy, ktorých hlavným prvkom sú lisované cementovo-trieskové dosky.
Jednotlivé prvky, ktoré vyrábajú pre každého odberateľa na mieru, umožňujú vybudovať kompletnú hrubú stavbu. Podľa Gassnera je ich konkurenčnou výhodou veľmi krátky čas potrebný na zhotovenie hrubej stavby, ktorý realizačným firmám šetrí čas a náklady na pracovnú silu. Ich systém sa využíva najmä pri výstavbe hotelov, obytných domov či administratívnych komplexov.
K najdôležitejším odberateľom patrí medzinárodná stavebná skupina Skanska, ktorá debniace systémy od VST aplikuje vo veľkej časti projektov realizovaných po celom svete.
V nitrianskom závode týždenne vyrobia 4 500 m2 stien a 3 500 m2 strešných konštrukcií, ktoré odoberajú predovšetkým stavebné firmy v Škandinávii, krajinách Beneluxu, v Nemecku, Rakúsku a Írsku. Pre slovenský trh je určených len necelých 10 percent produkcie.
Podľa Gassnera je však ich zámerom tento podiel neustále zvyšovať. Ambícii by mala pomôcť spolupráca s rakúskymi developermi, ktorí na Slovensku plánujú začať s výstavbou bytových domov vyššieho štandardu. Rakúsky holding plánuje v najbližšom období začať s výstavbou ďalších výrobných kapacít v Ruskej federácii a v Poľsku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 22:19