StoryEditor

HP zaplatí za odpočúvanie

10.12.2006, 23:00
Svetový výrobca počítačov a tlačiarní, spoločnosť Hewlett-Packard, zaplatí 14,5 milióna dolárov (vyše 387 miliónov Sk), aby uzatvoril vyšetrovanie kalifornskej prokuratúry za nelegálne odpočúvanie novinárov. Za to kalifornská prokuratúra nielenže ukončí terajšie vyšetrovanie, ale neprijme už ani ďalšie žaloby spojené s týmto prípadom proti terajším či bývalým zamestnancom.

Svetový výrobca počítačov a tlačiarní, spoločnosť Hewlett-Packard, zaplatí 14,5 milióna dolárov (vyše 387 miliónov Sk), aby uzatvoril vyšetrovanie kalifornskej prokuratúry za nelegálne odpočúvanie novinárov. Informovala o tom britská BBC. Za to kalifornská prokuratúra nielenže ukončí terajšie vyšetrovanie, ale neprijme už ani ďalšie žaloby spojené s týmto prípadom proti terajším či bývalým zamestnancom.
Kauza odpočúvania sa dostala na svetlo sveta v septembri, keď firma priznala, že bývalá prezidentka Patricia Dunnová, mimochodom sama v minulosti novinárka, si najala detektívov, aby zistili, kto z vedenia poskytol dôverné informácie z porád vo firme. Ako sa neskôr zistilo, detektívi potom odpočúvali a kontrolovali telefonáty a e-maily viacerých riaditeľov koncernu a novinárov. Pri vypočúvaní priznali, že na získanie čísiel a kontaktov použili nelegálne kroky. Po vypuknutí aféry Dunnová odišla zo správnej rady firmy a na jej miesto nastúpil Mark Hurd.
Časť peňazí z dohodnutej sumy (13,5 milióna dolárov) by sa podľa agentúry Bloomberg mala použiť na vytvorenie fondu na boj proti krádežiam duševného vlastníctva a narušovaniu súkromia v Kalifornii, povedal pre médiá kalifornský prokurátor Bill Lockyer. Okrem toho Hewlett-Packard zaplatí pokutu 650-tisíc dolárov a 350-tisíc dolárov ako poplatok za vyrovnanie nákladov spojených s vyšetrovaním.
Spoločnosť sa však ešte vyšetrovania a možných sankcií nezbaví. Firma stále čelí samostatným vyšetrovaniam zo strany Americkej komisie pre burzy a cenné papiere, ďalej ministerstva spravodlivosti a poškodených akcionárov. Lockyer, navyše, obvinil v samostatnej kauze Patriciu Dunnovú a štyroch ďalších, ktorí boli do nelegálneho odpočúvania zapletení, zo sprisahania a podvodu. Dunnovej hrozí niekoľko rokov za mrežami.
Aféra síce poškodila meno firmy, no finančne ju vonkoncom nezasiahla. Podľa USA Today hodnota akcií HP vzrástla a firma sa dokonca opäť dostala na prvé miesto v predaji osobných počítačov pred Dell, ktorý ju z vedúcej pozície zosadil v roku 2003.

Kauza firmou neotriasla
-- od zverejnenia kauzy vzrástli akcie o deväť percent
-- firma sa vrátila na prvé miesto v predaji PC a vytlačila z neho Dell
-- zisk za 3. štvrťrok (1,7 miliardy dolárov) bol vyšší než očakávali na Wall Street
-- HP ako jediná firma nemusela v známej afére s batériami Sony vďaka sofistikovanému programu testovania batérie vo svojich výrobkoch sťahovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 14:48