StoryEditor

Prvé peniaze za WorldCom

24.10.2006, 00:00

Tisícky poškodených investorov v kauze WorldCom čoskoro dostanú svoje peniaze z fondu, ktorý na to vytvorila Komisia pre burzy a cenné papiere (SEC). Informovala o tom na svojej stránke americká CNN s odvolaním sa na piatkové vyhlásenie komisie. "Distribúcia peňazí sa čoskoro začne," povedal Christopher Cox zo SEC.
Pád WorldComu bol najväčším bankrotom v dejinách USA. Kauza vyšla na svetlo sveta v polovici roka 2002, len pár mesiacov po páde Enronu. Firma priznala rozsiahle podvody v účtovníctve a potom bankrot. Z ochrany pred veriteľmi sa dostala v roku 2004 už ako spoločnosť MCI, ktorú neskôr prevzala konkurenčná Verizon Communications. Šéfa WorldComu Bernarda Ebbersa odsúdil súd na 25 rokov väzenia za hlavný podiel na účtovnom podvode za 11 miliárd dolárov, ktoré si začal odpykávať v jednej z väzníc v Mississippi. Keďže podľa federálnych zákonov si musí odpykať 85 percent trestu, najskôr môže z väzenia vyjsť až v roku 2028.
Krátko po krachu WorldComu podala SEC na bývalú telekomunikačnú spoločnosť žalobu a vytvorila fond pre poškodených investorov. Zatiaľ sa o peniaze v prvej vlne (150 miliónov dolárov, v prepočte odhadom 4,5 miliardy Sk) prihlásilo približne 450-tisíc investorov v desiatich jazykoch. Zvyšných 600 miliónov dolárov z fondu bude SEC rozposielať postupne, ako sa budú investori hlásiť. Ako však komisia informovala, nebude jednoduché zistiť investorov v 110 krajinách, ktorí kedysi vlastnili 34 rôznych druhov verejne obchodovateľných cenných papierov vrátane 32 miliárd kmeňových akcií WorldComu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 13:44