StoryEditor

Luxusné traktory idú na dračku

02.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Brnianska spoločnosť Zetor, ktorej majoritným vlastníkom je slovenský HTC Holding, predáva stále viac traktorov s nadštandardným vybavením. Nový traktor je možné vybaviť klimatizáciou, prehrávačom na CD, vyhrievanými zrkadlami alebo nastaviteľným volantom.

Brnianska spoločnosť Zetor, ktorej majoritným vlastníkom je slovenský HTC Holding, predáva čoraz viac traktorov s nadštandardným vybavením. Nový traktor je možné vybaviť klimatizáciou, prehrávačom na CD, vyhrievanými zrkadlami alebo nastaviteľným volantom. "V prvom polroku sme predali 2 483 traktorov, z nich takmer 30 percent si zákazníci priali vybaviť klimatizáciou a približne každý štvrtý traktor má prípravu na zabudovanie rádioprehrávača," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Vojtech Pánik. Najväčší dopyt je podľa neho o modelové rady Proxima a Forterra, ktoré majú vyhrievané zadné sklá aj vnútorné zrkadlá.
O luxusné traktory majú záujem najmä poľnohospodári v Európskej únii a v USA. Už si ich však objednávajú aj českí poľnohospodári. "Ich najobľúbenejšou značkou je Proxima s klimatizáciou za zhruba 851-tisíc českých korún," doplnil Pánik.
Cena modelu Forterra v najvyššej možnej výbave je 1,2 milióna korún. Na zahraničných trhoch obľúbená Proxima, ktorá bola uvedená na trh vlani v máji, stojí v najlepšom prevedení 926-tisíc korún. "Minulý rok sa nám podarilo úspešne expandovať na severoamerické trhy, v Poľsku sú naše traktory najpredávanejšou značkou a v auguste sme začali predávať traktory aj v Turecku. Chceme získať naspäť trhy, ktoré Zetor stratil po roku 1989," dodal Pánik.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 10:22