StoryEditor

Tesla prináša na trh svetovú novinku

28.09.2005, 00:00
Tesla Liptovský Hrádok uvádza na trh ústredňu piatej generácie. Tesla PBX Phonet je výsledkom licenčnej spolupráce s českou firmou ProTel engineering. Podľa Tesly ide o zariadenie, ktoré má svetové parametre, dokáže totiž využívať možnosti informačných technológií.

Tesla Liptovský Hrádok uvádza na trh ústredňu piatej generácie. Tesla PBX Phonet je výsledkom licenčnej spolupráce s českou firmou ProTel engineering. Podľa Tesly ide o zariadenie, ktoré má svetové parametre, dokáže totiž využívať možnosti informačných technológií. Tesla PBX Phonet môže slúžiť ako telefónna i internetová ústredňa, pričom na ňu možno napojiť od tridsať do 3-tisíc účastníkov. Koncovými zariadeniami môžu byť okrem klasických analógových a digitálnych telefónov aj hardvérové a softvérové IP telefóny.
OECD odhaduje, že na konci roka 2006 sa každý druhý telefonát na svete uskutoční cez internet. To povedie k eliminácii geografických rozdielov pri telefonovaní, pretože hovor v rámci Bratislavy bude stáť rovnako ako hovor z Bratislavy do Prahy či New Yorku. V mnohých krajinách už teraz operátori prestávajú rozlišovať medzi miestnymi a medzimestskými hovormi. V snahe zachytiť tento trend nadnárodné koncerny ako Ericsson, Alcatel či Siemens už doplnili svoje systémy o rozhranie pre IP telefóniu, no na rozdiel od Tesly ich zatiaľ nepovýšili na úroveň ústrední piatej generácie.
Hrádocká Tesla predstaví svoju novinku na medzinárodnom veľtrhu elektrotechniky, elektroniky a energetiky ELO SYS v prvej polovici októbra v Trenčíne a o pár dní aj ako samostatný tematický projekt na medzinárodnom veľtrhu Invex v Brne.
Zdeněk Zvada, viceprezident Slovak Telecomu, ktorý je potenciálnym budúcim odberateľom ústrední piatej generácie, povedal, že ide o výnimočnú technológiu. "Je to jedna z najvýraznejších vecí, ktorá sa v poslednom období objavila na trhu," podčiarkol.
Šéf slovenského Siemensu Peter Kollárik potvrdil, že ide skutočne o svetovú novinku a špičkovú technológiu. "Je dobré, že slovenské firmy sa v tomto segmente neboja konkurovať svetovým hráčom. Problémom pre nich môžu byť distribučné kanály, no na druhej strane sa môžu presadiť kvalitou a cenou," konštatoval.
"Zatiaľ nepoznám technickú špecifikáciu, takže sa nemôžem fundovane vyjadriť. Nevylučujem však, že je to dobrá technológia," uviedol generálny riaditeľ Alcatelu Jaroslav Mlynček.

Ústredňa ako počítačový server
Podľa predsedu Dozornej rady Tesly Liptovský Hrádok Dušana Hrica je základnou črtou generačnej zmeny ústredne spracovanie hovorov rovnakým spôsobom ako pri dátových zariadeniach v počítačových sieťach. Na pohľad nová ústredňa vyzerá ako server počítačovej siete zhotovený prevažne z komerčne dostupných dielcov výpočtovej techniky. Ústredne štvrtej generácie pritom pozostávajú zo špecializovaných dielcov telekomunikačnej techniky, postavených na jednoúčelových integrovaných obvodoch. Vzhľadom na to, že ceny počítačových komponentov majú trvalú tendenciu klesať, možno podľa Hrica predpokladať, že piata generácia ústrední bude mať aj nižšiu zaobstarávaciu cenu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 02:32