StoryEditor

Teplá zima pripravila lyžiarske strediská o tržby

21.01.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Väčšina lyžiarskych stredísk na strednom Slovensku nefunguje už asi 10 dní. Teplá zima pripravila o tržby nielen ich prevádzkovateľov, ale aj hotelierov a chatárov.
Firma Ski Centrum, ktorá prevádzkuje vyhľadávané nízkotatranské lyžiarske stredisko v Mýte pod Ďumbierom v okrese Brezno, prišla zatiaľ takmer o 2 milióny korún.
"Počas zimnej sezóny denne lyžovalo u nás 400 až 500 ľudí. Dolina je prázdna. Hostia v hoteli, troch penziónoch i apartmánoch či na súkromí stornovali pobyty," tvrdí riaditeľ akciovej spoločnosti Ski Centrum Peter Chramec.
Približne 40 percent z tržieb ubralo teplé počasie lyžiarskemu centru Turecká -- Krížna neďaleko Banskej Bystrice. Len cez víkendové dni zvyklo doň zavítať priemerne 1 000 lyžiarov a tržby sa vyšplhali na 300- až 400-tisíc korún. "Najväčšie straty sme však utrpeli cez Vianoce," hovorí vedúci strediska v Národnom parku Veľká Fatra pod vrcholom Krížnej Juraj Sokol.
Nelyžuje sa ani v nízkotatranskom stredisku Selce -- Čachovo, v Šachtičkách či na Králikoch pri Banskej Bystrici.
V jednom z najlepších slovenských stredísk zimného cestovného ruchu na Donovaloch s 20 centimetrami technického snehu je v prevádzke tiež iba 4-sedačková lanovka a 1 lyžiarsky vlek na Záhradišti. "Podstatne menej návštevníkov je aj v ubytovacích zariadeniach. Hoci im ponúkame náhradný program a majú možnosť aktívne prežiť zimnú dovolenku, bez lyžovačky to vraj nie je ono. K dispozícii majú 3 plavárne, bowling, laserovú strelnicu i ľadovú plochu," hovorí šéf Parku Snow Branislav Veľký. Aj Chorvátov, Poliakov či Maďarov je na svahu menej ako v minulých rokoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 14:32