StoryEditor

Z rastu USA neprofitujú všetci rovnako

23.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Hoci všeobecné údaje o americkej ekonomike poukazujú na jej rast, na nízku, aj keď rastúcu infláciu, silný trh s nehnuteľnosťami a veľké firemné zisky, tieto údaje poukazujú aj na to, že prosperita sa nešíri rovnomerne, napísal denník USA Today.
"Miera chudoby vzrástla. Rast miezd patrí medzi najpomalšie. Viaceré podnikové penzijné plány sa ocitli na špirále ´smrti´. Náklady na zdravotnú starostlivosť rastú. Miera osobných úspor klesla," uviedol denník v článku na titulnej strane s titulkom Ekonomika napreduje, ale mnoho ľudí necháva za sebou.
Stredný príjem muža zamestnaného na plný úväzok klesol pri započítaní inflácie v rokoch 2003 a 2004 o 2,3 percenta. Príjmy žien sa už druhý rok za sebou znížili, i keď o menej než jedno percento. Avšak od roku 1995 pravidelne rástli, pripomenul denník. Mzdy zamestnancov v súkromnom sektore postupujú najpomalším tempom od roku 1975, keď sa tento ukazovateľ začal sledovať.
Tieto trendy spolu s vysokými cenami energií a chladnúcim trhom s nehnuteľnosťami spôsobili už aj politické problémy. S odkazom na verejnú mienku denník poznamenáva, že hospodárska politika prezidenta Georgea W. Busha sa Američanom prestala páčiť.
Pomalý rast miezd oživuje debaty o zvýšení minimálnej mzdy, ktorá sa od roku 1997 drží na úrovni 5,15 dolára za hodinu. Za jej rast sa prihovára aj vedenie najväčšieho obchodného reťazca Wal-Mart, podľa ktorého dnes zákazníci prekonávajú ťažké časy.
Ekonomické údaje zverejnené v posledných dňoch čiastočne odrážajú to, čo šéf Federálneho rezervného systému Alan Greenspan a ďalší vrcholní ekonómovia nazývajú šíriacim sa rozdielom medzi pracovníkmi s vyšším vzdelaním a zamestnancami s nižšou odbornosťou. Pätine americkej pracovnej sily zastávajúcej vedúce miesta vzrástli príjmy za posledné obdobie o desať percent, zatiaľ čo zamestnancom vo výrobe o menej než štyri percentá.
V americkej spoločnosti sa rozširuje frustrácia, napísal denník s odvolaním sa na prieskum verejnej mienky. Viac než 60 percent Američanov je presvedčených, že hospodárstvo sa zhoršuje. Ide o presne opačný výsledok než pred piatimi rokmi, keď 60 percent občanov odpovedalo, že ekonomické podmienky za zlepšujú. Napriek minuloročnému štvorpercentnému hospodárskemu rastu zostáva spotrebiteľská dôvera na nízkej úrovni a len 12 percent Američanov si myslí, že ďalšie mesiace prinesú viac pracovných príležitostí.
Určitý nepokoj sa však zatiaľ nepremieta do menšieho utrácania. Spotrebu podporujú lacné úvery, nižšie sporenie a päťročný rozmach na trhu bývania. Napriek tomu, že sa tieto podmienky postupne menia, Fed už v lete predpovedal, že potreba obnovy po tohtoročných hurikánoch vyvolá silné podnikateľské výdavky a rozšírenie počtu pracovných miest, čo ekonomiku opäť podporí, pripomenul denník USA Today.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 03:25