StoryEditor

Kia už na Slovensku vyrobila stotisíc áut

02.10.2007, 00:00

Deväť mesiacov od spustenia sériovej produkcie v Žiline vyrobila Kia Motors stotisíce auto. Stal sa ním najmladší model, a to kombi verzia Cee'd_sw. Jubilejné auto v červenom prevedení a s 1,6-litrovým dieselovým motorom, päťstupňovou manuálnou prevodovkou a v najvyššej výbave TX kúpil zákazník z Nemecka.
Už zajtra montážnu linku opustí stotisíci kus modelu Cee'd. "Výroba prvých stotisíc vozidiel v našom prvom európskom závode je pre značku Kia mimoriadne dôležitým míľnikom. Aj vďaka európskemu dizajnu model Cee'd spúšťa vlnu vysokého nárastu predaja značky Kia v Európe," hovorí In-Kyu Bae, prezident žilinskej Kie.
Jean-Charles Lievens, viceprezident európskej distribučnej divízie automobilky, vyčíslil, že zo žilinských výrobných liniek už zišlo viac ako 80-tisíc kusov 5-dverového modelu Cee'd. Práve vďaka tomuto modelu Kórejčania na európskom trhu prudko rastú. Drvivá väčšina produkcie smeruje do štátov Európskej únie, automobilka si veľa sľubuje aj od prieniku na ruský trh.
Kia dnes v Žiline zamestnáva v dvoch zmenách viac ako 2 500 ľudí. Okrem modelov Cee'd a Cee'd_sw vyrába na severe Slovenska aj model Sportage.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 17:30