rusko europska unia sankcieReuters
StoryEditor

Preruší Únia všetky obchodné styky s Ruskom? S poľským návrhom môžu mať problém viaceré štáty

19.03.2022, 19:46
Autor:
ČTKČTK
Tento krok by síce mohol prispieť k rýchlejšiemu ukončeniu vojny na Ukrajine, ale znamenal by pre EÚ ekonomické problémy.

Dnešný návrh poľského premiéra Mateusza Morawieckého, aby Európska únia zaviedla úplný zákaz obchodovania s Ruskom, by znamenal zastavenie dodávok plynu a ropy, čo ťažko prejde.

Zhodli sa na tom českí analytici, ktorých oslovila ČTK. Krok by podľa nich mohol prispieť k rýchlejšiemu ukončeniu vojny na Ukrajine, ale znamenal by pre úniu ekonomické problémy.

Západné krajiny teraz rozsiahlymi sankciami reagujú na útok ruských vojsk na Ukrajinu, EÚ tento týždeň uviedla do praxe už štvrtý balík sankcií proti Rusku. "Poľsko navrhuje čo najskôr zaradiť obchodnú blokádu do balíka sankcií," uviedol podľa agentúry Reuters dnes Morawiecki.

​Český premiér Petr Fiala povedal, že o konkrétnych opatreniach budú lídri krajín EÚ rokovať na summite Európskej rady budúci týždeň. "Česká republika vždy presadzovala najtvrdšie možné sankcie proti ruskému agresorovi a budeme v tom pokračovať aj naďalej," uviedol.

"Vo výzve Poľska k totálnemu obchodnému bojkotu ide primárne o otázku nákupu pokračujúceho plynu a ropy," povedal ČTK analytik skupiny Natland Petr Bartoň. Tieto komodity ako jediné podľa neho majú možnosť zasadiť Rusku zásadnejšiu ekonomickú ranu.

"Snaha rozložiť vlastné fungovanie ruskej ekonomiky totálnym bojkotom je projekt na dlhé mesiace, ak nie roky," uviedol analytik.

"Čo si Rusko nenakúpi z Európy, nakúpi si odinakiaľ, ak na to má západné devízy. A tie zatiaľ má aj po odstrihnutí od svojich centrálnych rezerv, pretože dostáva priebežný tok západných devíz práve z vývozu ropy a plynu do Európy," poznamenal Bartoň.

Poľská pozícia je jasná

Poľská pozícia je podľa neho úplne jasná a z poľského pohľadu správna, pretože krajina má doteraz veľký podiel energií z uhlia a oprávnený strach z Ruska založený na historickej skúsenosti.

Bartoň ďalej uviedol, že oveľa horšia je energetická pozícia Nemecka, ktoré je na ruských zdrojoch oveľa viac závislé. "Poľsko bude dnešný návrh presadzovať proti svojmu najväčšiemu susedovi ťažko," dodal Bartoň.

"Na otázku bojkotu ruskej ropy a plynu už odpoveď poznáme. Najmä Nemecko je proti, a to sa po tejto poľskej požiadavke ťažko zmení," myslí si aj analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal. Myslí si, že úplný zákaz obchodu s Ruskom by bol z pohľadu politickej stratégie a vojny správny.

"Ak má taký koniec obchodov však byť stanovený ako okamžitý, potom by to znamenalo zastavenie výroby v mnohých závodoch," tvrdí analytik.

Môže chýbať materiál

Zastavenie dovozu z Ruska by podľa neho znamenalo, že v priebehu pár dní by neboli materiály na výrobu áut, plechov pre okná a strechy alebo hnojivá.

"Tieto položky by sa nahrádzali veľmi ťažko a pomaly. Položky ako zrniny, drevo by sa nahradiť dali, ale za cenu veľkého oneskorenia a zdraženia. Zastavenie európskych exportov by znamenalo krach niekoľkých podnikov a vplyv na zamestnanosť," povedal Dohnal.

"Z makroekonomického pohľadu by to bola riaditeľné a vždy by sa dalo spravodlivo poznamenať, že tieto podniky si mali byť vedomé, do akého rizika pred časom vstúpili," dodal.

01 - Modified: 2024-05-03 14:15:36 - Feat.: - Title: Berlínčanov varovali pred nebezpečným dymom, hasiči bojujú s veľkým požiarom fabriky 02 - Modified: 2024-05-03 13:52:55 - Feat.: - Title: V nemeckom stavebníctve sa pre spor o mzdy schyľuje k štrajkom 03 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 04 - Modified: 2024-05-02 16:22:33 - Feat.: - Title: Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, tvrdí poľský expremiér Morawiecki 05 - Modified: 2024-05-02 14:45:45 - Feat.: - Title: Poľská polícia zatkla v súvislosti s útokom na synagógu 16-ročného mladíka
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 08:26