Nemecký kancelár Olaf Scholz. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nemeckí poslanci schválili plán, ktorý má pritiahnuť kvalifikovaných cudzincov

23.06.2023, 15:08
Autor:
ČTKČTK

Zákon zavádza bodový systém, ktorý berie do úvahy pracovné skúsenosti, znalosť jazyka, vek alebo vzťah k Nemecku.

Poslanci nemeckého Spolkového snemu dnes schválili nový zákon o prisťahovalectve, ktorého cieľom je pritiahnuť na pracovný trh kvalifikovaných ľudí zo zahraničia. Tlačové agentúry pripomínajú, že nedostatok pracovnej sily zráža nemeckú ekonomiku.

Zákon zavádza bodový systém, ktorý berie do úvahy pracovné skúsenosti, znalosť jazyka, vek alebo vzťah k Nemecku. Uľahčuje vstup do Nemecka odborníkom z odboru informačných technológií, ktorým síce chýba univerzitný titul, ale dokážu preukázať, že určitú kvalifikáciu majú. Agentúra AP píše, že nový systém sa podobá tým, ktoré už predtým zaviedli iné krajiny, napríklad Kanada.

image

Nemecký komisár pre boj proti antisemitizmu sa obáva rastúcej popularity krajne pravicovej AfD

Za prijatie zákona hlasovali zákonodarcovia vládnej koalície, ktorú tvoria sociálni demokrati, Zelení a liberálni slobodní demokrati. Proti boli zástupcovia konzervatívnej únie CDU/CSU a Alternatívy pre Nemecko. Poslanci Ľavice sa hlasovania zdržali.

Podľa agentúry DPA predstavitelia opozície tvrdia, že požiadavky na záujemcov o prácu v Nemecku pochádzajúcich z krajín mimo EÚ sú príliš nízke. Andrea Lindholzová z CSU povedala, že kvôli zavedeniu bodového systému vznikne "byrokratické monštrum" a že vláda "vytvára nové stimuly pre ilegálnu migráciu". Naopak podľa sociálnodemokratickej ministerky vnútra Nancy Faeserovej zákon prináša "najmodernejšie predpisy pre prisťahovalectvo na svete". Pripomenula, že nedostatok ľudí na trhu práce sa považuje za brzdu nemeckého ekonomického rastu.

image

Úrokové sadzby v eurozóne budú ďalej rásť, uviedol šéf Bundesbank

AP pripomína, že Nemecko, najväčšia ekonomika v EÚ, sa už roky márne snaží nalákať viac pracovníkov z krajín mimo dvadsaťsedmičky. Podľa odborníkov by v situácii, keď nemecká ekonomicky aktívna populácia starne, krajina potrebovala ročne asi 400-tisíc kvalifikovaných migrantov.

01 - Modified: 2024-05-10 05:13:53 - Feat.: - Title: Nemecko je pripravené hrať vedúcu úlohu v oblasti bezpečnosti, vyhlásil minister obrany Pistorius 02 - Modified: 2024-05-09 19:34:22 - Feat.: - Title: Nemecký index DAX uzavrel na novom historickom maxime 03 - Modified: 2024-05-09 19:26:40 - Feat.: - Title: Nemecko zaplatí dodanie troch amerických raketových systémov HIMARS pre Ukrajinu 04 - Modified: 2024-05-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Už dnes vyzveme na hokejový súboj Nemcov. Otestujte sa v našom kvíze, ako dobre ovládate ich jazyk 05 - Modified: 2024-05-09 09:44:10 - Feat.: - Title: Dvoch poslancov z AfD v Stuttgarte napadli, sú ľahko zranení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 12:14