Čínsky prezident Si Ťin-pching. FOTO: Reuters
StoryEditor

Čínska ekonomika stratila ťah. Peking prvýkrát priznal, že má problém

24.07.2023, 14:50
25.07.2023, 11:32
Autor:
TASRTASRprutprut

Cieľ Pekingu v raste HDP na tento rok je jeden z najnižších za celé desaťročia. A ani ten nebude ľahké dosiahnuť.

Čínska ekonomika čelí "novým ťažkostiam a výzvam". Peking preto zintenzívni úpravy makroekonomickej politiky a zameria sa na podporu domáceho dopytu. Uviedla to v pondelok štátna tlačová agentúra Sinchua s odvolaním sa na politbyro, najvyšší rozhodovací orgán vládnucej Komunistickej strany. 

Čínska ekonomika čelí novým ťažkostiam a výzvam, ktoré vyplývajú najmä z nedostatočného domáceho dopytu, problémov niektorých firiem, rizík a skrytých nebezpečenstiev v kľúčových oblastiach, ako aj z pochmúrneho a zložitého vonkajšieho prostredia, citovala Sinchua politbyro.

Úradníci priznali problém

Zotavovanie ekonomiky po pandémii ochorenia COVID-19 bude nerovnomerné, uviedla Sinchua po stretnutí politbyra, ktorému predsedal prezident Si Ťin-pching.

Čína prisľúbila, že podporí ekonomiku, ktorá sa brodí kľukatou cestou po strate sily na začiatku roka. Uistenie Komunistou stranou v utorok podporilo akcie spoločností spojených s krajinou. Informáciu priniesol portál CNN

Nárast hodnoty akcií presahujúci, pri niektorých spoločnostiach aj desať percent, ukázal, že stretnutie vysokých úradníkov, ktorí priznali, že čínska ekonomika má problém, podporilo optimizmus, že sa tento problém aj podarí vyriešiť.

V Hong Kongu bol index Hang Seng Mainland Properties o 11 percent vyššie. Akcie spoločnosti Country Garden, najväčšieho čínskeho developera podľa tržieb v minulom roku, boli o viac ako 14 percent vyššie.

Index 300 najvýznamnejších akcií spoločností obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čene bol o 2,6 percenta vyšší.

„Prečo je to tentoraz iné? Pretože zákonodarcovia priznali problém. A ak chcete vyriešiť akýkoľvek problém, musíte uznať, že problém existuje,“ napísal Stephen Innes, vedúci partner v SPI Asset Management.

Makro úpravy

Politbyro, ktoré má v krajine rozhodujúce právomoci, sa v pondelok zhodlo na tom, že Čína musí "zaviesť presnú a účinnú makroekonomickú reguláciu, pričom sa zameria na širšiu podporu domáceho dopytu, posilňovanie dôvery a predchádzanie rizikám".

image

Čína vykonáva superhlboké vrty v snahe o nájdenie nerastných surovín

Čína zavedie makro úpravy presným a dôrazným spôsobom. Peking bude presadzovať obozretnú menovú politiku a proaktívnu fiškálnu politiku, vo vhodnom čase prispôsobí a optimalizuje politiku v oblasti nehnuteľností a zároveň bude účinne predchádzať rizikám v oblasti dlhu miestnych vlád.

Vláda podporí rast spotreby v oblasti automobilov, elektroniky a výrobkov pre domácnosť a tiež v oblasti cestovného ruchu, dodala Sinchua.

Množstvo slabších ako očakávaných ekonomických údajov v uplynulých mesiacoch vyvolalo obavy o rast druhej najväčšej svetovej ekonomiky.

Sektor nehnuteľností zápasí s problémami

Hrubý domáci produkt Číny sa v druhom štvrťroku zvýšil o 6,3 percenta, čo bolo slabšie tempo ako jeho nárast o 7,1 percenta, ktorý očakávali analytici.

Tento neuspokojivý výsledok vykázala Čína aj napriek veľmi nízkemu porovnávaciemu základu, keďže v minulom roku ekonomiku zasiahli blokády spojené s pandémiou.

V medzikvartálnom porovnaní, čo sa považuje za realistickejší obraz, sa HDP zvýšil o 0,8 percenta, oveľa pomalšie ako v prvých troch mesiacoch roka, keď vzrástol o 2,2 percenta.

image

Čína vyslala pred chystanými taiwanskými manévrami k ostrovu 37 lietadiel

Nezamestnanosť mladých ľudí v júni vyskočila na rekordných 21,3 percenta z 20,8 percenta v máji. Sektor nehnuteľností tiež stále zápasí s problémami, pričom veľkí developeri nedokážu dokončiť projekty, čo vyvolalo protesty a bojkot hypoték zo strany kupcov.

Zatiaľ čo Čínska ľudová banka minulý mesiac znížila úrokové sadzby a úrady sa zaviazali pomôcť problémovému sektoru nehnuteľností, Peking prijal len veľmi málo konkrétnych opatrení.

Minulý týždeň Čína predstavila niekoľko opatrení na podporu nákupu automobilov a spotrebnej elektroniky aj opatrenia na podporu umelej inteligencie.

Peking si dal tento rok za cieľ rast HDP v tomto roku o približne päť percent, čo je jeden z najnižších cieľov za celé desaťročia, pričom varoval, že ani ten nebude ľahké dosiahnuť.

01 - Modified: 2023-07-21 13:58:44 - Feat.: 1 - Title: Ceny potravín, ropy, zlata, medi aj ďalších komodít porastú, tvrdí komoditný analytik 02 - Modified: 2023-07-21 13:16:07 - Feat.: 1 - Title: Prijmeme opatrenia. Čína potvrdila, že Rusko poškodilo jej konzulát v Odese 03 - Modified: 2023-07-21 12:05:21 - Feat.: 1 - Title: Obchodovanie s ryžou v Ázii ustalo. Po obmedzení vývozu z Indie sa očakáva rast cien 04 - Modified: 2023-07-20 19:06:00 - Feat.: 1 - Title: Ropa mierne zdražuje, môžu za to nižšie zásoby v USA aj vysoký dovoz do Číny 05 - Modified: 2023-07-20 07:40:28 - Feat.: 1 - Title: Prevalcujú ich? V Číne rastie sila, ktorá desí svetové automobilky, najtvrdšiu ranu dostane Slovensko
01 - Modified: 2024-05-03 13:14:57 - Feat.: - Title: Čínske automobilky podľa Bruselu neposkytli dostatok údajov na preverenie dotácií, môžu čeliť clu 02 - Modified: 2024-05-03 12:24:16 - Feat.: - Title: Čína letí ako prvá krajina sveta odobrať vzorky z odvrátenej strany Mesiaca 03 - Modified: 2024-05-03 07:46:32 - Feat.: - Title: Taiwan zaznamenal vo svojom okolí 26 lietadiel a päť lodí čínskej armády 04 - Modified: 2024-05-02 09:47:58 - Feat.: - Title: Šalamúnove ostrovy majú nového premiéra, podporuje blízke vzťahy s Čínou 05 - Modified: 2024-05-02 11:50:00 - Feat.: - Title: Stopka pre inváziu čínskych elektromobilov: EÚ by musela uvaliť mimoriadne vysoké clá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 16:35