Ilustračná fotografia. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Štrajk v Nemecku ochromil mestskú dopravu. V Sasku musia cestujúci počítať s výpadkom spojov do nedele ​

01.03.2024, 10:09
Autor:
ČTKČTK

Dnešok je v Nemecku vyvrcholením štrajkového týždňa, počas ktorého protesty až na výnimky zasiahli celú krajinu.

Mestská a regionálna doprava sa dnes v celom Nemecku s výnimkou Bavorska a Sárska zastavila, zamestnanci združenia v odboroch Verdi sa tak snažia vymôcť vyššie mzdy a lepšie pracovné podmienky. Štrajk, ktorý sa netýka železnice, ochromil autobusovú a električkovú dopravu aj v Sasku, ktoré susedí s Českom. K štrajkujúcim pracovníkom sa pripojili klimatickí aktivisti z hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť).

Štrajk skomplikoval dopravu aj v Berlíne

Cestujúci sa stretávali s problémami v Sasku po celý tento týždeň, doteraz boli ale z veľkej časti obmedzené na regionálne spoje. To sa zmenilo vo štvrtok a predovšetkým dnes, keď sa štrajk naplno rozšíril aj na mestské dopravné podniky.

V Sasku sú štrajkom postihnuté predovšetkým mestské dopravné podniky v Drážďanoch, Saskej Kamenici, Lipsku, Cvikove a Plavne, problémy sú aj v regiónoch, okrem iného pri hraniciach s Českom v Krušnohorí, Saskom Švajčiarsku alebo v okolí Budyšína a Zhorelca. Drážďanský dopravný podnik DVB varoval cestujúcich, že s výpadkami autobusov a električiek musí počítať až do nedeľného rána.

image

Nemecko mieri do recesie, vďaka rastu platov a silnému trhu práce to však Slovensko ustojí

Autobusy, električky a metro dnes nejazdia aj v Berlíne, kde zamestnanci dopravného podniku BVG štrajkovali už v pondelok a vo štvrtok. Dnešný protest v hlavnom meste potrvá do 14-tej hodiny, ale aj potom je nutné počítať s komplikáciami. "Po skončení štrajku bude trvať asi tri hodiny, kým sa doprava opäť rozhýbe," uviedol podnik BVG. Berlínsku dopravu po skončení štrajku môžu narušiť pokračujúce protesty v susednom Brandenbursku, pretože niektoré linky medzi metropolou a Brandenburskom jazdiť nebudú.

S odstavenou mestskou dopravou sa stretávajú aj obyvatelia Severného Porýnia-Vestfálska, ktoré je najľudnatejšou nemeckou spolkovou krajinou. Odbory Verdi uviedli, že v tomto západonemeckom regióne je zapojenie zamestnancov do štrajku vysoké. S problémami musia cestujúci počítať napríklad v Düsseldorfe, Wuppertale, Kolíne nad Rýnom, Bonne, Leverkusene, Essene alebo Bielefelde.

Nové podmienky

Doprava sa zastavila aj na severe Nemecka, okrem iného na Rujane, v Rostocku, Hamburgu, Brémach alebo Hannoveri, naopak v Kieli, Lübecku či Flensburgu MHD funguje.

Dnešok je v Nemecku vyvrcholením štrajkového týždňa, počas ktorého protesty až na výnimky zasiahli celú krajinu. Ušetrené rovnako ako pri podobnom štrajku na začiatku februára zostalo Bavorsko, pretože tu kolektívne zmluvy platia až do konca tohto roka.

image

"Nemecko zostáva farebným." Desaťtisíce ľudí v Hamburgu demonštrovali proti pravicovému extrémizmu

Mestská a regionálna doprava jazdí bez narušenia aj v Sársku na juhozápade Nemecka. Tu síce vodiči autobusov ešte v pondelok štrajkovali, ale už v utorok sa odbory a dopravné podniky dohodli na nových podmienkach. Vodiči tak v rámci prvého kroku dostanú od júna pridaných 200 eur, počítať môžu aj s vyššími sobotnými príplatkami a s príspevkami v čase choroby.

Odborová organizácia Verdi, ktorá rokuje o nových kolektívnych zmluvách asi pre 90-tisíc zamestnancov z viac ako 130 dopravných podnikov požaduje okrem vyššej mzdy tiež jednorazovú protiinflačnú prémiu 3-tisíc eur, skrátenie týždenného pracovného času v smenách zo súčasných až 39 na minimálnu dobu odpočinku medzi jednotlivými smenami na 12 hodín a dlhšiu dovolenku. Požiadavky sa však v jednotlivých regiónoch líšia.

01 - Modified: 2024-02-24 15:09:59 - Feat.: 1 - Title: Zhromaždeniami si v Berlíne a Rige pripomenuli výročie invázie na Ukrajinu 02 - Modified: 2024-02-23 18:03:00 - Feat.: 1 - Title: Nemecký parlament rozhodol o čiastočnej legalizácii marihuany 03 - Modified: 2024-02-22 15:38:05 - Feat.: 1 - Title: Študenti v Nemecku jasali pri filme o holokauste nad počtom mŕtvych Židov. Za nerozvážny čin budú pykať
01 - Modified: 2024-04-28 13:00:18 - Feat.: - Title: Nemecká ministerka vyzvala univerzity, aby prehodnotili väzby s Čínou 02 - Modified: 2024-04-28 12:22:20 - Feat.: - Title: Pre zrejme nevybuchnutú muníciu evakuovali dedinu na severe Nemecka 03 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 04 - Modified: 2024-04-28 08:40:00 - Feat.: - Title: V Nemecku začne proces so skupinou, ktorá čelí obvineniam z prípravy puču 05 - Modified: 2024-04-27 21:14:22 - Feat.: - Title: Škandálmi oslabená AfD začala kampaň pred voľbami do Európskeho parlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 21:04