Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Výbor Europarlamentu podporil výnimky pre ukrajinské poľnohospodárstvo. Poľnohospodári protestujú

07.03.2024, 16:57
Autor:
ČTKČTK

Európska komisia, ktorá predĺženie výnimiek navrhla, bude mať podľa opatrenia možnosť zakročiť v prípade "významného narušenia" trhu Únie alebo trhu jednotlivých členských krajín kvôli dovozu z Ukrajiny.

Výbor pre medzinárodný obchod Európskeho parlamentu dnes podporil obnovenie výnimiek z kvót a ciel pre ukrajinské poľnohospodárske produkty o ďalší rok, to znamená až do júna 2025.

Opatrenia pôvodne navrhla Európska komisia s cieľom podporiť ekonomiku krajiny, ktorá sa bráni ruskej vojenskej invázii. O predĺžení výnimiek bude na budúci týždeň hlasovať plénum Europarlamentu, vo výbore ho podporilo 26 poslancov, proti bolo desať a jeden sa zdržal.

Podpora pre ukrajinskú ekonomiku

"Predĺženie obchodných opatrení Únie zabezpečí, že Ukrajina bude môcť svoje poľnohospodárske produkty vyvážať do Únie, pre ukrajinskú ekonomiku ide o životne dôležitú obchodnú cestu," uviedla spravodajkyňa návrhu Sandra Kalnieteová z Lotyšska, ktorá je z frakcie európskych ľudovcov.

"Návrh súčasne zahŕňa spoľahlivé poistky, ktoré našim poľnohospodárom zaručia, že (ich podnikanie) nenaruší náhly prílev tovaru zo zahraničia," dodala Kalnieteová.

Európska komisia, ktorá predĺženie výnimiek navrhla, bude mať podľa opatrenia možnosť zakročiť v prípade "významného narušenia" trhu Únie alebo trhu jednotlivých členských krajín kvôli dovozu z Ukrajiny.

V prípade citlivých poľnohospodárskych produktov, ako sú vajcia, hydina alebo cukor, bude mať komisia k dispozícii takzvanú záchrannú brzdu, keď objem ich dovozu prekročí priemery z rokov 2022 a 2023, uvádza europarlament v tlačovej správe. V takom prípade clá opäť nadobudnú účinnosť.

Protest poľnohospodárov

Proti zrušeniu kvót protestovali európski poľnohospodári, predovšetkým v Poľsku, Maďarsku a na Slovensku. Poľskí farmári protestovali naposledy v stredu; podľa médií zapálili pneumatiky, vlajky Európskej únie i rakvu s nápisom Rolník.

Eurokomisár zodpovedný za poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski na protesty reagoval vyhlásením, že Eurokomisia má na budúci týždeň predstaviť svoje návrhy, ktorými vyjde v ústrety požiadavkám protestujúcich farmárov a ktoré zmiernia niektoré ustanovenia Zelenej dohody.

Od týchto výrokov sa vzápätí dištancovala komisia, označila ich za komisárove osobné názory, ktoré neodrážajú oficiálny postoj inštitúcie, uviedli poľské médiá.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhal nedávno argumentoval, že Ukrajina v posledných mesiacoch svoje obilie na poľskom trhu nepredáva, ale iba preváža. Cez hranicu s Poľskom podľa neho prechádza iba päť percent vývozu poľnohospodárskych produktov.

Celkový dovoz z Ukrajiny do Európskej únie medzi októbrom 2022 a 2023 podľa Európskej komisie predstavoval 24,3 miliardy eur. Za rok 2021 to bolo 24 miliárd eur. Komisia preto víta opatrenie ako úspešné vzhľadom na narušenie fungovania ukrajinskej ekonomiky a jej celkového úpadku vôle vojny s Ruskom.

Vo Výbore pre medzinárodný obchod Europarlamentu zasadajú traja českí europoslanci; Ján Zahradil z európskych konzervatívcov sa zdržal hlasovania a Markéta Gregorová (Piráti) z európskych Zelených a Dita Charanzová z liberálnej frakcie Renew podľa zápisnice na rokovaní nehlasovali.

01 - Modified: 2024-03-07 12:08:35 - Feat.: 1 - Title: Pred Úradom vlády v Prahe začala demonštrácia nespokojných farmárov. Vláda neustúpi, tvrdí Fiala 02 - Modified: 2024-03-07 09:08:44 - Feat.: 1 - Title: Pred úradom vlády vysypali hnoj a obmedzili dopravu. Nespokojní poľnohospodári opäť vyšli do pražských ulíc 03 - Modified: 2024-03-06 14:22:28 - Feat.: 1 - Title: Vo Varšave opäť demonštrujú farmári. Zapálili vlajky EÚ, pneumatiky aj rakvu
01 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 03 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 04 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu 05 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 18:42