Guvernér gréckej centrálnej banky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Jannis Sturnaras. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Európska centrálna banka by mala znížiť úrokové sadzby tento rok štyrikrát, vraví jej predstaviteľ Sturnaras

14.03.2024, 13:47
Autor:
TASRTASR

Sturnaras patrí v Rade guvernérov ECB k takzvaným holubiciam, teda finančníkom presadzujúcim uvoľnenejšiu menovú politiku, aj keď sa v poslednom období priklonil k "jastrabom," ktorí presadzujú, aby banka počkala s prvou redukciou sadzieb na jún.

Európska centrálna banka by mala znížiť úrokové sadzby do augustovej letnej prestávky dvakrát a potom opätovne dvakrát do konca tohto roka. Povedal to vo štvrtok guvernér gréckej centrálnej banky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky Jannis Sturnaras s tým, že ECB by sa nemala ohliadať na konanie americkej centrálnej banky Fed, píše agentúra Bloomberg.

"Musíme začať s redukciou úrokových sadzieb dostatočne skoro, aby sa nestalo, že naša menová politika bude príliš reštriktívna," povedal Sturnaras v Londýne v rozhovore pre Bloomberg. "Ideálne by bolo pristúpiť k dvom redukciám do letnej prestávky, pričom za celý rok by bolo vhodné znížiť úrokové sadzby celkovo štyrikrát," dodal.

Do augustovej letnej prestávky bude ECB rozhodovať o menovej politike celkovo trikrát, a to 11. apríla, 6. júna a 18. júla. Následné zasadnutie sa uskutoční až 12. septembra.

image

ECB ponechá svoje sadzby na terajšej úrovni do začiatku leta. Zníženie príde najskôr v júni, tvrdí analytik

Sturnaras patrí v Rade guvernérov ECB k takzvaným holubiciam, teda finančníkom presadzujúcim uvoľnenejšiu menovú politiku, aj keď sa v poslednom období priklonil k "jastrabom," ktorí presadzujú, aby banka počkala s prvou redukciou sadzieb na jún.

Guvernér gréckej centrálnej banky v tejto súvislosti uviedol, že najviac informácií získa centrálna banka v období medzi aprílom a júnom. "Do aprílového zasadnutia nebude tých informácií potrebných na rozhodnutie o úrokových sadzbách dostatok, omnoho viac ich získame do zasadnutia naplánovaného na jún," povedal, čím potvrdil vyjadrenia šéfky ECB Christine Lagardovej z minulého týždňa.

"Myslím si, že ak by sme mali znížiť úrokové sadzby už v apríli, to by muselo dôjsť k prepadu ekonomiky. A takýto vývoj nepredpokladám," uviedol Sturnaras.

Zároveň však upozornil, že "rast ekonomiky v eurozóne je slabší, než sa čakalo, zatiaľ čo inflácia sa v poslednom období výrazne zmiernila". V raste miezd veľký problém nevidí, pričom uviedol, že reálne mzdy dosiahnu úroveň spred obdobia pandémie najskôr v roku 2025.

Odmietol aj názory, podľa ktorých by mohol nastať problém, ak ECB uvoľní menovú politiku ešte predtým, než tak urobí Federálny rezervný systém v USA. "Absolútne nesúhlasím s názorom, že nemôžeme znížiť úrokové sadzby predtým, než rovnaký krok urobí Fed," povedal Sturnaras s tým, že rovnako ako on zmýšľa väčšina členov Rady guvernérov ECB.

Opačný názor má guvernér rakúskej centrálnej banky Robert Holzmann. Ten už niekoľkokrát dal najavo, že ECB by nemala urobiť prvý krok, napriek tomu, že podľa Lagardovej "bude ECB rozhodovať nezávisle". Na tom trvá aj Sturnaras, ktorý dodal, že situácia v eurozóne je "výrazne odlišná" v porovnaní so situáciou v USA, kde sa ekonomika vyvíja lepšie než v menovej únii.

"Máme omnoho väčšie dôvody znížiť úrokové sadzby než v USA," povedal Sturnaras. Očakáva, že depozitná úroková sadzba, ktorá teraz dosahuje rekordné štyri percentá, by mala postupne klesať až na dve percentá v závere budúceho roka, prípadne na začiatku roka 2026. Túto úroveň zároveň považuje za neutrálnu.

01 - Modified: 2024-03-07 15:51:23 - Feat.: 1 - Title: Peňazovody ostali utiahnuté. Lagardovú krvácajúca ekonomika nevydesila, úroky ponechala blízko rekordu 02 - Modified: 2024-03-07 15:34:18 - Feat.: 1 - Title: Čo bráni ECB v uvoľnení zovretia drahých úrokov? 03 - Modified: 2024-03-06 18:16:24 - Feat.: 1 - Title: ECB čelí tlaku na zníženie úrokových sadzieb. Banka rozhodne o ďalšom smerovaní menovej politiky v eurozóne 04 - Modified: 2024-03-06 13:42:22 - Feat.: 1 - Title: Kedy ECB zníži úrokové sadzby?
01 - Modified: 2024-04-26 12:26:34 - Feat.: - Title: Ruská centrálna banka úrokové sadzby nemenila, zhoršila však inflačné vyhliadky 02 - Modified: 2024-04-25 13:55:36 - Feat.: - Title: ECB by sa do budúcnosti nemala zameriavať iba na infláciu, tvrdí Macron a hovorí o dekarbonizácii 03 - Modified: 2024-04-26 15:45:05 - Feat.: - Title: Dobré správy pre tých, ktorí chcú bývať. Tieto dve banky znížili úroky na hypotékach 04 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 05 - Modified: 2024-04-22 13:36:47 - Feat.: - Title: Neistota na ropnom trhu nezastaví júnové zníženie sadzieb ECB, vyhlásil guvernér francúzskej centrálnej banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 17:07