StoryEditor

Horúce májové bonmoty

06.06.2007, 00:00

Máj bol mesiac s nadštandardne vysokými teplotami na toto obdobie, čo sa nepochybne podpísalo pod viaceré bonmoty na margo rozpočtovej politiky slovenskej vlády. Začalo sa strašením o ohrození vstupu Slovenska do eurozóny, pričom názory MMF, OECD a naposledy aj Svetovej banky sú opačné. Pokračovaním bola kritika rozpočtu do roku 2009, že nie je orientovaný na výsledky, pričom vláda zatiaľ schválila len východiská s určením výšky deficitu verejných financií. Ušlo sa aj fiškálnej konsolidácii. Vraj nie je žiadna, a to i napriek tomu, že minulý rok sme skončili na úrovni 3,4 % HDP vrátane dosahu druhého piliera dôchodkovej reformy oproti rozpočtovanej úrovni 4,2 % HDP, pričom vláda rozhodla rozpočtovať deficit verejných financií v roku 2008 vo výške 2,3 % HDP. V "hitparáde" bonmotov na túto tému by celkom určite zvíťazil ten, ktorý prirovnáva rozpočtovú politiku vlády SR a zadlžovanie krajiny s rozpočtovou politikou Maďarska.

Tak len na ilustráciu. Porovnávame rozpočtové hospodárenie krajiny, ktorá skončila minulý rok na deficite verejných financií vo výške 9,2 % oproti už spomínanému nášmu deficitu vo výške 3,4 %, pričom dosah druhého piliera dôchodkovej reformy predstavoval 1,1 %. Krajinu, v ktorej verejný dlh za obdobie posledných štyroch rokov stúpol o 8 % HDP, pričom ten náš klesol takmer o 12 % a dosiahol ku koncu minulého roka podiel 30,7 % HDP, keď priemer EÚ bol takmer 62 %. Maastrichtský dlh v SR dokonca v roku 2006 na ročnej báze klesol aj v absolútnych číslach, a to o 4,3 mld. Sk.

Je veľmi dobré, že o tom, či rozpočtová politika krajiny je dobrá alebo zlá, nerozhodujú politici, ale investori, predovšetkým zahraniční. Oni sú totiž jediné objektívne zrkadlo - veď v minulom mesiaci sme predali dlhopisy za 1 mld. eur za doteraz najlepších podmienok, pričom hodnotia súčasnosť a predpokladanú budúcnosť ekonomického vývoja a rozpočtovej politiky krajiny, a nie sentiment z nostalgie. Pohľad do tohto zrkadla je pre Slovensko príjemný.

Verím, že v júni bude teplota vzduchu ustálená a že diskusia o rozpočtovej politike sa opäť vráti do normálu.

František Palko, autor je štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/frantisek-palko, menuAlias = frantisek-palko, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 01:49