StoryEditor

Zmena je nevyhnutná

12.09.2007, 00:00

Dôchodkový systém je v súčasnosti na Slovensku témou, o ktorej sa najviac hovorí. Nie je to žiadna náhoda. To, že táto problematika bude patriť medzi najzložitejšie rozhodnutia tejto vlády, už avizovali viacerí predstavitelia ekonomického a politického života - bez ohľadu na politickú príslušnosť. Sme v období tvorby rozpočtu a je pochopiteľné, že dôchodkový systém s tým úzko súvisí, avšak nie preto, že vláda za každú cenu zháňa peniaze na svoje priority.
Dôvod, prečo je táto súvislosť aktuálna, treba hľadať v nedodržaní podmienok, ktoré charakterizujú dobre nastavený dôchodkový systém. Jednou z nich - popri spoločenskej prijateľnosti a stabilite - je aj jeho udržateľnosť vo vzťahu k verejným financiám. Je pochopiteľné, že zužovať príčinu zle nastaveného dôchodkového systému len na podobu 2. piliera by nebolo odborne správne. Dôchodkový systém je nevyhnutné vnímať ako komplex, ktorý zahŕňa priebežný, kapitalizačný, ale aj tretí - doplnkový pilier.
O tom, že priebežný pilier si vyžaduje veľké zmeny, niet pochýb. Svedčí o tom nielen jeho nestabilita, veď i napriek tomu, že "reformovaný" priebežný pilier začal platiť od 1. 1. 2004, stihol byť odvtedy zákon o sociálnom poistení novelizovaný viac ako 20-krát. Hovoriť teda o stabilite, by bolo minimálne neseriózne. To isté platí aj o udržateľnosti verejných financií. Veď doložka k tomuto zákonu tvrdila, že bez vplyvu 2. piliera bude Sociálna poisťovňa v roku 2007 v prebytku 13 mld. Sk. Rozpočet na rok 2007 však už rátal (v dôsledku precenenia príjmov, podcenenia výdavkov v tejto oblasti a ďalších legislatívnych zmien) s deficitom 2,5 mld. Sk. Ak si zoberieme vplyv výpadku príjmov do Sociálnej poisťovne zavedením 2. piliera, tak len rok 2006 predstavuje zhoršenie oproti očakávaniu o viac ako 5 mld. Sk.
Na túto novú skutočnosť je potrebné reagovať úpravou nastavenia celého dôchodkového systému, a to by musela akákoľvek vláda, ktorá by tu dnes bola. Diskusia o podobe 2. piliera, ako súčasti celého penzijného systému, je preto nielen legitímna, ale aj nevyhnutná.

Františka Palka, štátny tajomník Ministerstva financií SR

menuLevel = 2, menuRoute = komentare/frantisek-palko, menuAlias = frantisek-palko, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
24. apríl 2024 07:54