StoryEditor

Dve desiatky mŕtvych po útoku povstalcov hlási vláda v Burundi

23.12.2023, 21:59
Autor:
ČTKČTK

Vládne komuniké tvrdia, že "zbabelý útok" sa zámerne zameral na civilistov a že z dvoch desiatok obetí bolo 12 detí vo veku od piatich mesiacov po necelých päť rokov.

Najmenej dve desiatky ľudí, vrátane 19 civilistov, bolo zabitých na západe Burundi pri útoku povstalcov, oznámila dnes vláda tejto africkej krajiny. K útoku sa prihlásila povstalecká skupina RED-Tabara, ktorá tvrdí, že zabila desať členov bezpečnostných síl, napísala agentúra AFP.

Útok sa odohral v piatok večer v obci Vugizo, ležiacej asi 20 kilometrov od hospodárskej metropoly krajiny, bývalého hlavného mesta Bujumbura, blízko hraníc s Konžskou demokratickou republikou, ktorá predstavuje zázemie pre povstaleckú organizáciu RED-Tabara.

Jej názov je skratkou pre Odboj za právny štát v Burundi a organizácia predstavuje hlavnú ozbrojenú skupinu bojujúcu proti režimu, na čele ktorého stojí Evariste Ndayishimiye.

Vládne komuniké tvrdia, že "zbabelý útok" sa zámerne zameral na civilistov a že z dvoch desiatok obetí bolo 12 detí vo veku od piatich mesiacov po necelých päť rokov, tri ženy, z ktorých dve boli tehotné, a päť mužov, vrátane policajta, ktorý sa snažil civilistov dostať do bezpečia. Ďalších deväť ranených bolo hospitalizovaných, dodala vláda a odsúdila "barbarský a opovrhnutiahodný teroristický čin".

RED-Tabara naopak tvrdí, že jej bojovníci zaútočili na strážne stanovište vo Vugizo, kde zabili deväť vojakov a jedného policajta. Nemenované zdroje z radov armády a bezpečnostných zložiek AFP potvrdili, že cieľom útoku bolo "vojenské stanovište".

"Civilisti sa dostali do krížovej paľby a boli zabití, kým sa útočníci stiahli do Konžskej demokratickej republiky," povedal vysoko postavený dôstojník, ktorý požadoval, aby nebol uvedený v mene. Potvrdil, že celkom bolo zabitých 20 ľudí.

Podľa AFP išlo o druhú povstaleckú akciu počas dvoch týždňov v Burundi, kde rebeli nedávali o sebe vedieť od útoku na letisko Bujumbura predvlani v septembri. Iná prestrelka povstalcov s vojakmi sa strhla 11. decembra na severozápade Burundi. Rebeli teraz prisľúbili pokračovať vo svojich operáciách po celej krajine.

Boje sa od konca roku 2021 presunuli do provincii Južné Kivu v Konžskej demokratickej republike, kam boli podľa konžských a burundských zdrojov vyslané burundské sily, aby povstalcov zlikvidovali. Úrady v Kinshase a Gitéze tento zásah vždy popierali.

V správe, ktorú v júli zverejnila mimovládna organizácia Iniciatíva pre ľudské práva v Burundi, sa uvádza, že stovky burundských vojakov a milicionárov boli tajne vyslané v decembri 2021 na východ Konžskej demokratickej republiky.

Ďalšia tisícka vojakov bola oficiálne vyslaná do provincie Severné Kivu v rámci misie spoločenstva východoafrických štátov, odkiaľ sa stiahli 11. decembra, pretože misia regionálnych síl nebola predĺžená.

RED-Tabara, vzniknutá v roku 2011, podľa odhadov disponuje 500 až 800 mužmi. Organizácii sa pripisuje väčšina smrtiacich útokov a prepadnutí spáchaných od roku 2015. Prezident Ndayishimiye, ktorý sa dostal k moci v júni 2020 po náhlej smrti svojho predchodcu, opakovane ponúkal rokovania s rebelmi, ale RED-Tabara toto pozvanie odmietla s tým, že si ako predbežné pozvanie odmietla s tým, že si ako predbežné pozvanie odmietla s tým, že si ako predbežné podmienku kladie "jednanie o podmienkach usporiadania demokratických, slobodných a transparentných volieb".

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
18. máj 2024 01:02