StoryEditor

Sociálna poisťovňa zasiela živnostníkom a SZČO oznámenia, prichádzajú zmeny vo výške poistného

11.01.2024, 11:23
Autor:
TASRTASR

Súvisí to so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od nového roka.

Sociálna poisťovňa zasiela živnostníkom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) oznámenia o novej výške poistného. Súvisí to so zmenou minimálneho a maximálneho vymeriavacieho základu od nového roka.

Spolu zašle Sociálna poisťovňa 187 529 oznámení buď listom prostredníctvom pošty, alebo elektronicky. Informoval o tom hovorca poisťovne Martin Kontúr.

Minimálne poistné pre SZČO s minimálnym vymeriavacím základom predstavuje 216,13 eura mesačne. SZČO s maximálnym vymeriavacím základom budú tento rok platiť maximálne poistné vo výške 3025,93 eura.

Od nového roka je minimálne poistné pre dobrovoľne poistenú osobu dôchodkovo, nemocensky a v nezamestnanosti 229,17 eura mesačne.

image

Odvody do Sociálnej a zdravotnej poisťovne v tomto roku. V akej výške sú od januára?

"Nová výška poistného sa od 1. januára tohto roka týka 187 326 SZČO, ktorým sa mení minimálny vymeriavací základ, a ďalších 203 SZČO si musí platby upraviť pre zmenu maximálneho vymeriavacieho základu," informoval Kontúr s tým, že obe skupiny musia uhradiť odvody v novej výške do 8. februára tohto roka.

Sociálna poisťovňa zasiela oznámenia o novej výške poistného aj samostatne zárobkovo činné osoby s pozastaveným výkonom činnosti, aby po ukončení pozastavenia vedeli, v akej výške majú platiť odvody.

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn24, menuAlias = hn24, menuRouteLevel0 = hn24, homepage = false
09. máj 2024 23:09