StoryEditor

Politický tlak na Euronext sa zvyšuje

13.06.2006, 00:00

Tlak na burzu Euronext, v ktorej dominujú Francúzi, sa zvyšuje. Cieľom tohto tlaku je zmena jej stanoviska tak, aby pri fúzii uprednostnila partnera z Frankfurtu na Mohanom, a nie newyorskú burzu NYSE. Prezident Európskej centrálnej banky -- sám Francúz -- v závere minulého týždňa v Madride vyhlásil, že osobne by v tejto súvislosti dal prednosť "európskemu riešeniu". Za tento variant sa vyslovila aj talianska vláda.
Politici i finančníci tak riaditeľa Euronextu Jeena-Francoisa Théodoreho nútia, aby sa opätovne zamyslel nad výhodnosťou spojenia s Američanmi. Postoj Talianov má osobitný význam, lebo medzi možných záujemcov o spojenie s Euronextom patrí aj milánska burza (Borsa Italiana). Taliansky minister hospodárstva a financií Tommaso Padoa-Schioppa k tomu povedal: " Vždy som bol presvedčený o tom, že jednotnej menovej zóne musí zodpovedať aj jednotná štruktúra búrz a akciových trhov -- preto sa veľmi staviam za konsolidáciu rozličných búrz v štátoch eurozóny."
Zmeniť situáciu vo vlastný prospech sa neustále pokúša aj frankfurtská burza (Deutsche Börse). Predseda správnej rady Reto Francioni, ako aj predseda dozornej rady Kurt Viermetz sa v posledných dňoch stretli s akcionármi Euronextu, aby ich presvedčili o výhodnosti takéhoto spojenia. Francioni v rozhovore pre francúzsku tlač naznačil aj možné ústupky v prospech partnera, o ktorého sa Nemci usilujú, ale bližšie túto myšlienku nerozoberal.
Z parížskych finančných kruhov však prišla správa, že Francioni a Viermetz v týchto rozhovoroch neponúkli nič nové. Francioni vraj trvá na tom, že sídlom prípadnej spojenej burzy musí zostať Frankfurt nad Mohanom. Do úvahy neprichádza ani odpredaj dcérskej spoločnosti Clearstream. Na týchto dvoch bodoch však zase trvá Paríž.
Medzi akcionármi Euronextu stoja na rozličných pozíciách dva silné fondy -- TCI a Atticus, Kým prvý favorizuje frankfurtskú burzu, druhý preferuje Američanov. Dôležitú rolu hrajú okrem toho aj francúzske banky, ktoré držia takisto desaťpercentný podiel.
Proti fúzii podľa francúzskych predstáv vystupuje však aj nemecká vláda, ktorá odmieta oddelenie Clearstreamu -- ako svojím spôsobom servisnej firmy -- od frankfurtskej burzy. Berlín je v tomto ohľade dokonca pripravený porušiť aj príslušnú európsku smernicu. (hn/gaf)

Štruktúra akcionárov Euronextu (v %)

Britské a americké fondy 48,6
z toho
TCI 9,9
Atticus 9,1
Harris 4,9
Fidelity 4,3
Wellington 3,5
Gartmore 1,6

Francúzske banky 10,4
Europlace 5,0
Iní 36,0

Zdroj: Handelsblatt/Thomson Financial

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
05. máj 2024 12:38