StoryEditor

Stredoeurópske akciové trhy

16.04.2007, 00:00

Pozitívna nálada na trhoch v strednej Európe pretrvávala aj naďalej. Český, ale aj poľský index opäť raz prepisovali históriu, keď dosiahli nové historické maximá. Pre index PX je hranica 1 800 bodov zatiaľ nedosiahnuteľnou hodnotou, keď stredajším maximom bolo 1 795 bodov. V súčasnej pozitívnej nálade by to však mohla byť otázka jedného či dvoch týždňov. Index WIG 20 zatvoril v piatok na 3 589 bodoch s týždenným ziskom 1,2 percenta. Po dlhšom čase si konečne poriadne polepšil aj maďarský index BUX, ktorý si pripísal 3,4 percenta.
Hybným motorom českej burzy sa tentoraz stala nečakane Komerční banka. Tá si pri slušných objemoch pripísala 10,2 percenta. Otázkou ostáva, čo boli príčiny takého vysokého nečakaného rastu. Jedinou významnejšou správou sa javí iba špekulácia o možnej fúzii materskej banky Société Générale s talianskou bankou Unicredit. Vytvorila by sa tak najväčšia banka v regióne strednej a východnej Európy. Naďalej sa posilňovala aj Telefónica, ktorá sa môže dlhodobejšie usadiť nad šesťstokorunovou métou.
Poľská spoločnosť J.W. Construction v stredu oznámila, že primárny úpis akcií na varšavskej burze sa uskutoční v druhom až treťom májovom týždni, čo by znamenalo, že sa s akciami začne obchodovať pravdepodobne už začiatkom júna. Táto emisia veľkosti 600 miliónov zlotých bude pravdepodobne nielen najväčšou, ale aj najzaujímavejšou emisiou na poľskej burze v tomto roku. Developerské spoločnosti sú totiž momentálne veľmi vyhľadávanými medzi investorskou verejnosťou, keď najnovšie tituly ECM a Dom Development, ktoré vstúpili na burzu koncom minulého roka, si už pripísali vyše 50 percent.
Maďarské firmy by sa už v blízkom horizonte mohli stať terčom prevzatia. Európskej komisii sa totiž nepáči, že maďarský štát si ponechal v najväčších spoločnostiach takzvanú zlatú akciu, ktorá jej dáva posledné slovo v rozhodovaní v rozhodujúcich otázkach. Preto aktuálne prebiehajú rokovania o možnosti zrušenia tejto výhody, čo by znamenalo zvýšenie atraktivity jednotlivých titulov. Týkalo by sa to najmä OTP banky, o ktorej sa už špekuluje dávnejšie, že by mohla byť terčom prevzatia väčšou americkou bankou.
Koniec apríla už tradične patrí konaniu valných zhromaždení v spoločnostiach, ktoré schvaľujú výročné správy za rok 2006 a rozhodujú o prerozdelení hospodárskeho zisku za predchádzajúci rok. Práve výška dividendy bude zrejme najviac zaujímať investorov, čo by mohlo výraznejšie ovplyvniť aj ocenenie akcií.

Stredoeurópske akcie
PX 50 1788 1,93%
WIG 20 2590 1,24%
BUX 24780 3,41%
SAX 419 0,03%
Zdroj: Bloomberg

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
30. apríl 2024 06:30