StoryEditor

Dôchodca Greenspan ovplyvňuje trhy

09.02.2006, 23:00

Aj napriek tomu, že Alan Greenspan už desať dní nie je guvernérom Fedu, jeho vyjadrenia k problémom americkej ekonomiky trhy pozorne sledujú a reagujú na ne. V stredu sa dolár posilnil a za euro sa platilo na trhu len 1,1924 USD, čo je päťtýždňové maximum dolára oproti euru. Dolár sa v stredu o 0,4 % posilnil aj oproti jenu na úroveň 118,53 jenu za dolár. Príčinou spevnenia dolára boli Greenspanove vyhlásenia z utorkového súkromného podujatia organizovaného firmou Lehman Brothers.
Podľa agentúry Reueters sa bývalý šéf Fedu na tomto podujatí vyjadril, že trh ešte celkom nedoceňuje výšku možných budúcich úrokov americkej centrálnej banky.
"Prišla správa, že Greenspan vo svojom prejave pred manažérmi hedgeových fondov vyjadril názor, že krátke úrokové sadzby by mohli narásť vyššie ako očakáva trh," povedal Brian Dolan zo spoločnosti Gain Capital. "Toto bolo impulzom na posilnenie dolára," dodal. Keďže na trhu neboli v tom čase iné impulzy, ktoré by ovplyvňovali kurz dolára, správa v najväčšej miere ovplyvnila jeho kurz.
Podľa Davida Gilmora z analytickej firmy FX Analytics, to, čo najviac ovplyvnilo, ale aj nahnevalo investorov, je skutočnosť, že Greenspan sa vyjadroval o politike Fedu a o ekonomike len niekoľko dní po tom, ako opustil svoj úrad, a teda možno predpokladať, že má dôverné a aktuálne informácie.
"Greenspan má zmysel pre to, čo je vhodné na verejnosti povedať a som presvedčený, že nebude hovoriť do menovej politiky," povedal bývalý guvernér Fedu Lyle Gramley. Na Greenspanových vyjadreniach nevidí nič zlé.
"Nevieme, či Greenspan vôbec povedal tento názor, ale súčasný pohyb kurzu zrejme nebude dlhodobý. Trh teraz najviac ovplyvnia očakávané solídne výsledky americkej ekonomiky v prvom štvrťroku, ale predpovede väčšiny analytikov na druhý štvrťrok sú negatívne," povedal Dolan.
Pohyby dolára a diskusia okolo Greenspanových vyjadrení neskôr obrátili pozornosť investorov k nízkym cenám komodít a k stredajšiemu začatiu dvojdňového rokovania japonskej centrálnej banky - Bank of Japan (BoJ). Dolár začal oslabovať a dostal sa až k úrovni 1,1983 USD za euro. BoJ včera ukončila rokovanie a ponechala doterajšiu extrémne uvoľnenú menovú politiku bez zmien. Vo svojej správe však uviedla, že ekonomika sa postupne oživuje a že známky obnovenia rastu spotrebiteľských cien by sa mali udržať. Na rozhodnutie BoJ reagoval dolár miernym posilnením a začiatok včerajšieho obchodovania na americkom trhu otváral na úrovni 1,1955 USD za euro.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
11. máj 2024 17:05