StoryEditor

Kuvajt investuje do ropy

04.02.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Kuvajt má podľa generálneho riaditeľa národného konglomerátu Kuwait Petroleum Corp Saada al-Shuwaiba v úmysle počas nasledujúcich piatich rokov investovať 51 miliárd dolárov do zefektívnenia svojho kľúčového ropného sektora, ktorý prináša štátu okolo 95 percent príjmov.
Plánované projekty zahŕňajú zvýšenie produkcie zo súčasnej úrovne 2,7 milióna barelov denne na približne štyri milióny do roku 2020. Saad al-Shuwaib sa ďalej vyjadril, že krajina ležiaca v Perzskom zálive v nasledujúcich piatich rokoch vybuduje jednu rozsiahlu rafinériu a existujúce rafinérie zmodernizuje. Shuwaib okrem iného prisľúbil, že spoločnosť rozšíri svoj prieskum nevyužitého územia Kuvajtu. "Zatiaľ sme boli aktívni len v oblasti, ktorá predstavuje menej ako jednu tretinu celej rozlohy Kuvajtu. Teraz však máme v pláne začať prieskum a ťažbu aj na zvyšnom území," uzavrel. Kuvajt je štvrtým najväčším vývozcom spomedzi členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a vlastní asi desatinu svetových ropných zásob.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
19. máj 2024 04:20