StoryEditor

Úroky v USA budú klesať

03.12.2007, 23:00
Autor:
TASRTASR

Americká centrálna banka Federálny rezervný systém (Fed) zníži do júna 2008 úrokové sadzby o sto bázických bodov. Týmto spôsobom sa bude snažiť pomôcť ozdraviť trh s bývaním. Domnieva sa to hlavný ekonóm Citigroup Lewis Alexander.
Alexander, ktorý pracoval v americkej centrálnej banke pred príchodom do Citigroup, tiež tvrdí, že súčasná kríza na realitnom trhu v Spojených štátoch bude mať iba mierny negatívny vplyv na ázijské ekonomiky. Počíta sa totiž s oveľa menším "preliatím" ako v prípade iných sektorov, napríklad IT sektora, v čase spľasnutia takzvanej dot-com bubliny.
"Citigroup počíta s tým, že Fed zníži hlavnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na svojom tohtomesačnom zasadnutí. O ďalších 50 bodov by ju mal znížiť počas prvého kvartála 2008 a k poslednému zníženiu o 25 bodov by malo dôjsť v druhom štvrťroku," povedal Alexander pred klientmi banky v Singapure.
Podľa neho sa Fed príliš neobáva, že by oslabenie dolára mohlo výrazne zvýšiť infláciu. Štúdie vypracované v posledných rokoch totiž ukázali, že hodnota dolára má iba malý vplyv na spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch. "Náchylnosť na zvyšovanie inflácie kvôli slabému doláru nie je veľkým rizikom. Pokles dolára z vysokých úrovní v roku 2002 mal iba malý vplyv na infláciu v Spojených štátoch," dodal Alexander. Upozornil na to, že americkí malopredajcovia čelia skôr tlakom na znižovanie cien.
Zdôraznil tiež, že slabý dolár zatiaľ neviedol k všeobecnej averzii k dolárovým aktívam. Citigroup neočakáva, že americká ekonomika upadne do recesie, pretože nie je pravdepodobné ďalšie zvyšovanie cien energií vzhľadom na spomaľovanie globálnej ekonomiky.
Podľa správy Citigroup z 21. novembra banka predpokladá, že kurz dolára oproti euru klesne v prvom kvartáli 2008 na 1,57 USD/EUR. Na konci budúceho roka by sa dolár mal opäť začať posilňovať niekde k hodnote 1,47 USD/EUR.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 09:29