StoryEditor

Akciové fondy mali čierny týždeň

01.08.2007, 00:00
Akciové trhy otvorili uplynulý týždeň miernym nádychom. Ten sa však veľmi rýchlo zmenil na prudký širokospektrálny výpredaj, ktorý vymazal ich trojmesačné zisky. Najmä podielové fondy akcií trpeli takýmto vývojom, ktorý zmiernil iba mierny pokles koruny.

Hypotéky strašia ďalej
"Americké burzové parkety si počas minulého týždňa zaknihovali jeden z najhorších prepadov od roku 2003, keď index Dow Jones stratil 4,2 percenta, S&P 500 sa oslabil o 4,9 percenta, najviac od septembra 2002, a Nasdaq si pohoršil o 4,6 percenta," sumarizuje Kristián Boldizsár zo spoločnosti RM-S Market. Slabé podnikové výsledky, pretrvávajúce problémy na hypotekárnom trhu a cena ropy na rekordných úrovniach udržiavali akciové trhy od začiatku týždňa pod tlakom, panický výpredaj však nastal vo štvrtok, keď hlavné indexy zaznamenali druhý najhorší deň roka. "Posledné výsledky poukazujú na skutočnosť, že problémy stavebníctva a hypotekárneho trhu majú silne negatívny vplyv na príbuzné sektory, ktoré môžu spomaliť celkový rast amerického hospodárstva," uzatvára Boldizsár.
"Akciové burzy západnej Európy podľahli negatívnej nálade, ktorou ich nainfikovali trhy spoza Atlantiku a hromadne sa zosunuli do strát presahujúcich päť percent. Do výkonnosti podielových fondov zameraných na tento segment sa pokles premietol v podobe 4,7-percentnej straty," konštatuje portfóliová manažérka Investičnej a dôchodkovej Katarína Antoničová.
Nádych a pád
Maďarské akcie dosiahli tretí júlový týždeň nové rekordné hodnoty. Aj rumunské akcie prepisovali historické tabuľky. Pozitívom pre tento trh sú nové prvotné verejné ponuky, ktoré zvýšia jeho likviditu. Podobný scenár mierneho nárastu evidovali aj ostatné stredo- a východoeurópske trhy s akciami. Väčšinu svojich ziskov však v piatok stratili a dostali sa do záporných čísel pre nové obavy v súvislosti so splácaním nízkokvalitných amerických hypoték.
Zvýšená volatilita na globálnych trhoch sa odrazila aj na ruských akciách. Investori vyberali zisky, keď moskovský index RTS dosiahol za posledné dva mesiace dvojcifernú výkonnosť. "Koncom týždňa aj ruské akcie zasiahla vlna výpredajov, rovnako ako ostatné rozvíjajúce sa trhy. Dôvodom boli už spomínané obavy o nízkokvalitné americké hypotéky," pripomína portfóliový manažér KD Investements Gabriel Hinzeller.

Na peňažnom trhu pokoj
Medzibankové úrokové sadzby sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili, len mierne sa posunuli smerom hore približne o 1 - 2 bázické body. Vývoj korunových peňažných fondov to však neovplyvnilo, tie aj naďalej pokračujú v kladnom zhodnocovaní, keď premietajú do svojho majetku najmä úrokový výnos. "Peňažným fondom pomáha súčasná stabilita sadzieb na trhu. Očakávame pokračovanie zhodnocovania tejto kategórie fondov," hovorí portfóliový manažér Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Peter Herman.
Výnosová krivka slovenských štátnych dlhopisov zaznamenala posun smerom nadol. "Tento pohyb súvisel s vývojom na hlavných trhoch, najmä v eurozóne. Rast rizikovej averzie donútil investorov presúvať sa do bezpečnejších štátnych dlhopisov, čo spôsobuje rast ich cien. Korunovým dlhopisovým fondom sa teda v uplynulom týždni pomerne darilo," sumarizuje Herman.
Obavy investorov o rozšírenie nákazy zo sektora amerického trhu rizikových hypoték aj do ostatných sektorov finančného trhu spôsobil opäť panické vypredávanie rizikových pozícií na trhu korporátnych a rizikovejších dlhopisov, ako aj na trhu štátnych dlhopisov krajín rozvíjajúceho sa regiónu. Naopak, bezpečné štátne dlhopisy na hlavných trhoch výrazne rástli, keď sa tešili záujmu investorov. Ceny európskych a amerických štátnych dlhopisov a fondov s týmto zameraním tak vzrástli, na druhej strane fondy rizikovejších dlhopisov a dlhopisov rozvíjajúcich sa krajín zaznamenali straty.
Koruna v stratách
V úvode týždňa domáca mena pokračovala v zhodnocovaní, keď v pondelok zverejnená správa ratingovej agentúry Fitch o zlepšení výhľadu ratingového výhľadu zo stabilného na pozitívny dopomohla korune k ďalším ziskom. V druhej polovici týždňa sa však pozitívny vývoj všetkých regionálnych mien zastavil a trend sa otočil pod vplyvom zvýšenej rizikovej averzie, pričom koruna neostala výnimkou. Domáca mena zatvorila na konci týždňa o 0,68 percenta slabšia oproti euru, blízko úrovne 33,4 koruny za euro. Oproti doláru stratila vyše dvoch percent.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
17. máj 2024 06:32