StoryEditor

Plusy pre správnu kancelársku stoličku

12.05.2006, 00:00

Moderný životný štýl sa dnes výrazne líši od života našich predkov nielen kvôli mnohým technickým vymoženostiam, ale aj preto, že prevažne sedíme. Paradoxne, sedenie nepatrí k prirodzeným ľudským činnostiam, ale posledné storočie sa zmenilo tak, že denný fyzický pohyb sa nahrádza sedením. Sedíme všade a na pracovisku presedíme denne sedem aj viac hodín. Takýto spôsob života sa odráža aj na našom zdraví a hlavne v diagnózach spojených s chrbticou. V istom zmysle teda môže byť prevenciou aj samotná stolička, jej ergonómia, tvar a materiál, a tak je veľmi dôležité, aby sme si vyberali nielen vzhľadovo nápadité, ale hlavne kvalitné kusy na dlhodobé sedenie.

Účel stoličky zostáva pri všetkých činnostiach stále rovnaký: treba zabezpečiť ergonomicky vhodné a čo najkomfortnejšie sedenie v súlade so všetkými vykonávanými činnosťami. Základné parametre štandardnej stoličky na správne sedenie sú výška sedadla 42 -- 45 cm, výška operadla 80 -- 85 cm a výška opierok na ruky 17 -- 23 cm od hornej hrany sedadla. Tieto rozmery by mali korešpondovať s výškou stola, za ktorým sedíme. Návrh a výroba kancelárskych stoličiek sa realizuje tak, aby čo najmenej škodili ľudskému zdraviu. Správne sedenie zabezpečuje stolička, ktorá poskytuje dynamické sedenie. Ide o to, aby sa umožnilo človeku meniť polohu tela podľa potreby. Vzpriamenú polohu tela podporuje správne navrhnutý tvar sedadla a operadla, veľký význam má bedrová a panvová podpora. Najdôležitejšie je, aby kancelárska stolička dovoľovala pohyb tela dopredu (pracovná poloha) a dozadu (relaxačná poloha), ale tak, aby bol chrbát stále podopretý. Synchrónny mechanizmus -- súčasný pohyb operadla a sedadla umožňuje zaklonenie trupu, pričom spodná časť tela ostáva aj po narovnaní trupu v rovnakej polohe na sedadle, a tak je telo na stoličke v optimálnej polohe. Vďaka synchrónnemu mechanizmu je chrbát permanentne vystavený protitlaku operadla, a tak sa zabraňuje ochabovaniu chrbtového svalstva. Výhodou takejto stoličky je aktívne sedenie, t. j. chrbtová a sedacia opora sa automaticky prispôsobuje pohybom tela. Stolička spravidla umožňuje nastavenie protitlaku v rozsahu 50 --130 kg, a tak môže vyhovovať rôznym váhovým kategóriám.
Aby sme teda správne sedeli, okrem estetických kritérií, si musíme pri kúpe kancelárskej stoličky všímať tieto vlastnosti:
1. stabilita stoličky -- mala by ju zabezpečiť päťramenná podnož so zabrzditeľnými kolieskami
2. regulovateľná výška sedacej plochy (správne sedenie je, keď pri položení chodidiel na zem lýtko a stehno zovierajú prvý uhol)
3. postačujúca hĺbka a šírka sedadla so zaoblením spredu pod kolenom
4. synchrónny mechanizmus sedadla a operadla
5. anatomicky prispôsobené chrbtové operadlo, polohovateľné v "predo-zadnom" aj vertikálnom smere
6. posúvateľná výška opierok na ruky
7. tlmenie dosadnutia centrálnou pružinou
8. jednoduchá ovládateľnosť a dosiahnuteľnosť všetkých ovládacích prvkov
9. zodpovedajúce vlastnosti poťahových materiálov (ľahká údržba, priedušnosť)
Mnoho stoličiek sa vyprofilovalo tak, že sedadlo a operadlo tvoria vlastne jeden kompaktný celok. Každý rad stoličiek charakterizuje špeciálny dizajn, široká paleta poťahových látok, povrchových úprav podnoží, koliesok, materiálov aj opierok na ruky. Výrobcovia zväčša vytvárajú rad viacerých podnoží, na ktoré sa dajú ukotviť rovnaké kompaktné sedadlo a operadlo, a tak sa stolička môže uplatniť pri rôznych potrebách v kancelárii: ako rokovacia, pracovná alebo na sekretariáte.
Ing. arch. Irena Dorotjaková

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/kvalita, menuAlias = kvalita, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
10. máj 2024 06:34