StoryEditor

Fakty o odpade

26.12.2006, 23:00
Autor:
htht

-- V roku 2005 vzniklo v Slovenskej republike 1 558 263 ton komunálneho odpadu, čo je 289 kíl na jedného obyvateľa.
-- Množstvo vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu v roku 2005 bolo 16 kíl na jedného obyvateľa, čo síce znamená zvyšujúcu sa, ale stále nedostatočnú úroveň separácie. Ako upozorňuje rezort životného prostredia, v najbližšom období preto bude potrebné vytvoriť účinný systém separovaného zberu odpadov zohľadňujúceho kvalitu vyseparovaných zložiek s nadviazaním na zhodnocovacie kapacity.
-- Od 1. januára 2010 budú mať obce zo zákona o odpadoch povinnosť separovať päť zložiek komunálneho odpadu, a to papier, sklo, plasty, kovy a biologicky rozložiteľný odpad. Jednoznačne sa tým zvýši podiel vyseparovaných zložiek komunálneho odpadu. Významná pomoc sa v oblasti separovaného zberu očakáva z finančných štruktúr Európskej únie, čo bude spolu s Recyklačným fondom a Environmentálnym fondom predstavovať pre obce opäť väčšiu príležitosť získania dotácie pre zabezpečenie povinnosti zavedenia separovaného zberu.
-- Najrozšírenejšou metódou nakladania s komunálnymi odpadmi v SR je už dlhodobo skládkovanie odpadov (79 %). Nie je to ideálny stav, najmä vzhľadom na trend v EÚ znížiť skládkovanie odpadov. Druhým spôsobom zneškodňovania komunálnych odpadov je spaľovanie, a to v dvoch spaľovniach komunálneho odpadu v Bratislave a v Košiciach. Ďalšími metódami nakladania s komunálnymi odpadmi je ich separovaný zber a následné zhodnocovanie vyseparovaných komodít. O zapojenosti obcí do separovaného zberu svedčí aj počet žiadostí o preplatenie nárokovateľných prostriedkov z Recyklačného fondu, ktorých bolo 3 868.
-- Nakladanie s komunálnym odpadom majú v zmysle zákona o odpadoch v kompetencii obce a mestá, ktoré sú povinné zabezpečiť nakladanie s komunálnymi odpadmi a drobnými stavebnými odpadmi. Obce a mestá si celý systém manažujú a usmerňujú všetkých pôvodcov komunálnych odpadov prostredníctvom všeobecne záväzných nariadení o nakladaní s odpadmi. Pre zabezpečenie tejto povinnosti obce vyrubujú miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady.
-- Najväčšie problémy podľa poznatkov z kontrol na Slovensku sú s občianskou zodpovednosťou, a to vo vzťahu k nepovolenému nakladaniu s odpadmi. Ako pozitívum možno spomenúť najmä systém miestnych poplatkov, ktorý umožňuje obciam zabezpečiť finančné prostriedky na zabezpečenie predmetnej činnosti, ako aj využívať ich ako motivačný nástroj pri zavádzaní separovaného zberu.
-- Obce môžu ako motiváciu na triedený zber využívať nárokovateľný príspevok obcí z Recyklačného fondu, ak hodnoverne preukážu separáciu jednotlivých komodít komunálneho odpadu. Čím vyššiu mieru separácie dokáže obec zabezpečiť, čím viac zložiek z komunálneho odpadu občan skutočne vyseparuje, o to možno potom občanovi znížiť výšku miestneho poplatku za nakladanie s komunálnym odpadom.
-- Menia občania a obce svoj postoj k odpadu? Hovorca ministerstva životného prostredia Peter Višváder je presvedčený, že áno. Veľkú úlohu tu podľa neho zohráva výchova obyvateľstva, ktorú zabezpečujú napríklad obce vydávaním príručiek, letákov o existujúcom systéme nakladania s komunálnym odpadom v príslušnej obci. Pomôcť môžu aj médiá prostredníctvom rôznych kampaní.

My a naše smeti
(v kg na osobu v roku 2005)
Vyprodukovaný komunálny odpad celkovo 289
Vyseparovaný odpad 16
Zdroj: MŽP SR

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
28. apríl 2024 08:54