StoryEditor

Ako má vyzerať pracovná zmluva

26.09.2007, 00:00

Pri nástupe do nového zamestnania vás čaká dôležitý právny úkon -- podpis pracovnej zmluvy, ktorá je pre zamestnávateľa i vás, jeho budúceho zamestnanca, dôležitým dokumentom. Zamestnanec sa v nej zaväzuje vykonávať pre zamestnávateľa prácu podľa dohodnutých pracovných a mzdových podmienok a zamestnávateľ sa zase zaväzuje platiť zamestnancovi za túto prácu odmenu. Trvajte na tom, aby vo vašej pracovnej zmluve boli presne určené mzdové podmienky. Napríklad sa stáva, že odmeny sú naformulované veľmi vágne a zamestnávateľ to využije na to, že nemáte na ne nárok. Mzda v pracovnej zmluve nesie byť nižšia ako je minimálna mzda .
Pracovný pomer vzniká dohodnutým dňom nástupu do práce. Nie všetci vedia, aké informácie nový zamestnávateľ nesmie od vás vyžadovať pri nástupe do práce. Nemá sa čo zaujímať v prípade ženy napríklad o to, či je tehotná. Tak isto nemá právo na informácie o vašich rodinných pomeroch, politickej a odborovej príslušnosti. Nemá zisťovať vaše vierovyznanie. O vašu bezúhonnosť sa môže zaujímať vtedy, ak ide o prácu, pri ktorej sa podľa osobitného predpisu vyžaduje bezúhonnosť, alebo ak požiadavku bezúhonnosti vyžaduje povaha práce, ktorú budete robiť.
Čo musí byť v pracovnej zmluve
-- druh práce (opis pracovných činností)
-- miesto práce (obec a organizačná časť alebo inak určené miesto)
deň nástupu do práce,
-- mzda
-- termín výplaty
-- pracovný čas
-- počet dní dovolenky
-- dĺžka výpovednej doby
V pracovnej zmluve sa môžu dohodnúť aj napríklad hmotné výhody alebo skúšobná lehota, ktorá je najviac tri mesiace, a nemožno ju predlžovať.
Na určitú dobu alebo na neurčito
Pracovný pomer môže byť dohodnutý na určitú dobu alebo na neurčito. Pracovný pomer na určitú dobu možno dohodnúť najdlhšie na tri roky. Predĺžiť alebo opätovne dohodnúť ho môže podľa novely Zákonníka práce zamestnávateľ iba raz. Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.
Iné druhy pracovného času
Zamestnávateľ si môže so zamestnancom dohodnúť v pracovnej zmluve kratší pracovný čas, ako je ustanovený týždenný pracovný čas, tento nemusí byť rozvrhnutý na všetky pracovné dni. Pracovný pomer na kratší pracovný čas, v ktorom je rozsah pracovného času menej ako 21 hodín týždenne, môže zamestnávateľ alebo zamestnanec skončiť výpoveďou z akéhokoľvek dôvodu alebo bez uvedenia dôvodu. Výpovedná doba je 15 dní a začína plynúť dňom, v ktorom sa doručila výpoveď.

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/poradca, menuAlias = poradca, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
29. apríl 2024 03:03