Rapid lifeTASR
StoryEditor

Komentár: Začnú kriminalisti zatýkať aj klientov Rapidu?

09.08.2017, 07:37

Policajti z košickej expozitúry elitnej Národnej kriminálnej agentúry si naplánovali služobnú cestu do Bratislavy a zatkli riaditeľa jedného z odborov Národnej banky Slovenska. Tak to aspoň upresnil zdroj HN. Samotná polícia vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie podrobnejšie informácie poskytne až neskôr, keď to jednotlivé úkony dovolia, uviedla pre TASR.

Kým sa tak stane, autor komentára môže pokojne pracovať s teóriou, že východniari iba hľadali dôvod, aby si mohli hlavné mesto mohli pozrieť z jednej z najvyšších budov. Iný dôvod, prečo cestovať vyše 400 kilometrov, zatknúť človeka a vzápätí ho prepustiť, sa zatiaľ neobjavil. Rovnakú prácu totiž mohli urobiť aj Bratislavčania.

Kukláči už zasahovali

Áno, pred časom sme videli opačnú situáciu. Regulátori z Bratislavy pomocou polície a kukláčov nastolili nútenú správu v košickej poisťovni Rapid life a zaistili dôkazy, ktoré neskôr vyústili v podanie trestného oznámenia. No prvotné informácie o zásahu sa verejnosť dozvedela prakticky okamžite.

Národná banka nie je stánok na trhovisku. Ak by dokonca autor teórie deľby moci barón Charles de Montesquieu tušil, ako raz budú politici pripravení falšovať vlastnú menu - máme na mysli o tlačenie nekrytých peňazí - k výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci by pridal aj štvrtý pilier - centrálnu banku, ktorá dohliada na stabilitu systému.

Rovnako, ako by si polícia nemohla dovoliť bez vysvetlenia zatknúť premiéra, predsedu parlamentu či sudcu, nesmie to bez zverejnenia príčiny urobiť ani pri regulátorovi. Mohlo by to evokovať snahu výkonnej moci tlačiť na nezávislý orgán. Autor komentára netvrdí, že dôvod zatknutia nie je, no zatiaľ mu ho nikto nepovedal. Mlčať by nemala ani národná banka.

Kauza podľa Rapidu

Prípad je o to dôležitejší, že na verejnosť sa už dostala časť informácií. Server Parlamentné listy, ktorý iniciatíva Konšpirátori zaradila na 109. miesto zoznamu stránok so sporným obsahom, informoval, že NaKA zadržala jedného z riadiacich pracovníkov NBS. (Voči zaradeniu do zoznamu sa portál bráni súdnou cestou). Vzniesla voči nemu obvinenie pre podozrenie z trestného činu korupcie a prekračovania právomoci. "Zdá sa, že kauza Rapid life sa začína otáčať," napísal web. Keďže portál tiež zverejnil rekapituláciu kauzy podľa Rapidu, dá sa tušiť, že informáciu nemal ani od polície a ani od centrálnej banky.

"Obvinenie bolo údajne vznesené voči I. B., ktorý mal podpisovať rozhodnutie o nútenej správe poisťovne Rapid life," napísali Parlamentné listy. V priloženej chronológii je zároveň uvedené, že "14. 6. 2017 podpisuje manažér NBS Ivan Barri rozhodnutie o nútenej správe". Ten pôsobí ako generálny riaditeľ odboru dohľadu nad trhom cenných papierov poisťovníctvom a dôchodkovým sporením. Celá správa pôsobí, že je naklonená pôvodnému vedeniu Rapidu.

Svedkami manažéri

Podľa zdrojov HN pritom sú svedkami v tomto prípade práve bývalí manažéri košickej poisťovne. Tí už skôr odporovali zavedenie nútenej správy a spochybnenie jej signatára im, minimálne v reputačnej rovine, môže pomôcť. Z ich strany nejde o nový prístup, trestných oznámení už v kauze podali viacero a to aj na predstaviteľov NBS. Objavili sa tiež žaloby na médiá či podnety na advokátov nespokojných klientov.

Tentoraz však padol nový míľník - zatýkalo sa po prvý krát. Spoločným menovateľom môže byť využívanie paragrafov na zastrašovanie. Aj preto má polícia čo vysvetľovať. V opačnom prípade je namieste obava, či sa "štrbinky v zákonoch" neobrátia aj proti samotným nespokojným klientom, ktorí si na sociálnych sieťach ventilujú svoje emócie, keďže prišli o peniaze.

Klienti s otvorenými ústami

Niekdajší predseda predstavenstva Rapidu nechcel v nedávnom rozhovore pre HN hovoriť o konkrétnych prípadoch klientov, zameriaval sa najmä na pohľadávku voči štátu, hoci súd o výške škody ešte nerozhodol. Priznal tiež rozhovory s desiatkami politikov. Tí mu mali odporučiť vydržať. Chvíľu to vyzeralo, že po zavedení nútenej správy vedenie poisťovne vplyv a kontakty stratilo. Najnovšia situácia však prekvapila aj zainteresovaných.

Až 15 500 poškodených klientov môže len nemo sledovať, ako polícia zatkla úradníka, ktorý vyhlásil nad Rapidom nútenú správu, zatiaľ čo tí, ktorí svojimi manažérskymi rozhodnutiami nútenú správu privodili, zostávajú na slobode.

01 - Modified: 2024-04-18 11:49:38 - Feat.: - Title: Súd oslobodil spod obžaloby exšéfa odboru NBS Barriho v kauze Rapid Life 02 - Modified: 2022-08-18 17:00:00 - Feat.: - Title: Kauza Rapid Life: konkurz poisťovne sa nekončí, čo sa ďalej bude diať ďalej? 03 - Modified: 2022-08-16 08:43:01 - Feat.: - Title: Advokátka poistencov Rapidu chce ísť za politikmi: Posúdime pochybenia kompetentných 04 - Modified: 2022-08-13 22:00:00 - Feat.: - Title: Posledná šanca pre klientov skrachovaného Rapidu: Čo môžu robiť, ak im popreli pohľadávku? 05 - Modified: 2022-08-03 14:21:40 - Feat.: - Title: Na Slovensku máme unikát: Klienti sa musia súdiť o právo súdiť sa
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
23. apríl 2024 22:54