TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Komentár: My sme hrádzou proti extrémizmu

26.10.2017, 12:44
Keď Mariana Kotlebu v roku 2013 zvolili za banskobystrického župana, zavládlo prekvapenie.

Keď sa o tri roky neskôr dostal so ziskom vyše osem percent aj do Národnej rady, prekvapenie vystriedalo zdesenie. Štvrtého novembra môže zapustiť korene ešte hlbšie.

A to aj napriek tomu, že vláda národnej jednoty a historického porozumenia má v štíte aj tretí prívlastok – hrádza proti extrémizmu. Čísla však hovoria, že jej budovanie nepatrí k úspešným projektom. Kotlebova strana podľa prieskumov od volieb narástla najmenej o dva percentuálne body a jej prívrženci sa zároveň prestali hanbiť za svoje politické presvedčenie. Za milióny eur zo štátnej kasy ĽSNS systematicky pracuje na svojej popularite, vďaka čomu do regionálnych volieb nasadila až 335 kandidátov na poslancov. Celkovo sedí v krajských parlamentoch 416 poslancov. To, samozrejme, neznamená, že toľko miest extrémisti aj obsadia. Berme to ako ilustráciu ich možností.

Miestami sa pre škriepky medzi Smerom a SNS o malichernosti zdalo, že múry protikotlebovského valu sú len alibi. Bývalý politik a koaličný partner Radoslav Procházka to dokonca povedal celkom nahlas: „Som presvedčený, že koalícia nevznikla ako hrádza proti extrémizmu, ale ako hrádza proti predčasným voľbám.“

Napriek tomu, že Kotleba a jeho strana už štyri roky zaznamenávajú len samé úspechy, posledné prieskumy pred novembrovými voľbami do VÚC dávajú dôvod na nádej. Medzi Kotlebom a nezávislým Jánom Lunterom bol v poslednom prieskume rozdiel takmer 30 percent. Ďalšou hrozbou mal byť Kotlebov dvorný ideológ Milan Uhrík v Nitrianskom kraji. V prieskumoch sa však umiestnil až na štvrtom mieste, a dokonca s jednociferným výsledkom.

Z toho sa dá odvodiť mnohé, napríklad aj to, že Slováci sú síce masochisti, ale keď nám ide o to najzákladnejšie, vieme spojiť sily a zlo v konečnom dôsledku poraziť. Vladimír Mečiar si na túto počesť v roku 1998 dokonca aj zaspieval pri rozlúčke v televízii.

Iste, minulé skúsenosti hovoria, že si netreba vydýchnuť. Pred štyrmi rokmi Kotleba nepatril v župe k favoritom. Dva týždne pred parlamentnými voľbami mu zas prieskumy odhadovali len dvojpercentný zisk (agentúry sa neskôr bránili, že počas posledných dvoch týždňov, keď nemôžu zverejňovať prieskumy, zaznamenala značný nárast ĽSNS). Aj preto berme tieto čísla len ako prvý krok. Je totiž jednoduché hovoriť o svojich preferenciách anketárovi do telefónu.
To najpodstatnejšie bude prísť štvrtého novembra k urnám a zahlasovať za demokratického kandidáta. Pretože najúčinnejšou hrádzou proti extrémizmu sme my.

01 - Modified: 2021-12-22 11:36:36 - Feat.: - Title: Kotleba a Mazurek šírili poplašné správy. Trestnému oznámeniu sa však vyhli 02 - Modified: 2021-10-11 12:10:04 - Feat.: - Title: Stopka rečiam Mazureka a Kotlebu o neočkovaných: Ministerstvo obrany podáva trestné oznámenie 03 - Modified: 2019-05-15 15:17:02 - Feat.: - Title: Prečo ĽSNS rastie a komu berie Kotleba hlasy? 04 - Modified: 2019-05-15 13:47:01 - Feat.: - Title: Prečo ĽSNS rastie a komu berie Kotleba hlasy? 05 - Modified: 2019-05-09 14:46:54 - Feat.: - Title: Anketa: Boj s extrémizmom nepovedieme tak, že budeme robiť Kotlebu light, tvrdí Beblavý
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
20. apríl 2024 04:28