StoryEditor

KOMENTÁR: Premiérovi treba vysvetliť, čo sa stalo

10.11.2017, 23:33
Keď majstri v populizme prestanú mať zábrany, hrozí im nepekný koniec.

Tak sme sa konečne dozvedeli, čo robil premiér Robert Fico celých šesť dní po voľbách. Čudoval sa. 

Teda presnejšie: on nerozumie, prečo všetci hovoria o tom, že Smer dostal v župných voľbách výprask. Premiér si žiadny debakel ani fiasko nevšimol. A na svoju obranu vytiahol graf.

Od tohto momentu to začína zaváňať Petrom Kažimírom. Ficove grafy sú síce fakticky správne, no pri ich interpretácii sa viacerým začalo dvíhať minimálne obočie.

Robert Fico to rozbalil vo veľkom. Smer získal 88 poslancov a pozrite sa, ostatné politické strany sú ďaleko za nami. A áno, chcel by viac, veď kto by nechcel. A opäť nechápal. Aký debakel? O čom to tie médiá hovoria?

Dobre, poďme to premiérovi vysvetliť.

Na úvod číselných hier nezaškodí trošku veľkorysosti. Ficovi a jeho strane doprajme ešte viac poslancov. Konkrétne 97. To je počet mandátov, ktoré získal Smer samostatne plus v koalíciách (prevažne so súčasnými vládnymi stranami). Do tejto skupiny patria všetci poslanci, ktorí budú reprezentovať aj záujmy Smeru.

A v čom spočíva Ficova prehra?

Pred štyrmi rokmi mal Smer samostatne a v koalíciách, do ktorých sa zapojil, 175 poslancov, čo v porovnaní s aktuálnymi výsledkami znamená stratu 78 poslancov - pokles o 45 percent.

Fico by mohol namietať, že výrazne rastie počet nezávislých, ktorí uberajú mandáty všetkým politickým stranám. To je však ďalší omyl. Najviac zobrali práve Smeru. Opozičné pravicové koalície mali totiž pred štyrmi rokmi 104 poslancov, teraz ešte o jedného navyše.

Najbolestivejšie je však pre Roberta Fica iné porovnanie, na ktoré pri svojich prepočtoch pozabudol. S Richardom Sulíkom a Igorom Matovičom (prípadne zastupujúcou Veronikou Remišovou). Ich strany sa stali základnými kameňmi koalícií, ktoré za výdatnej podpory KDH a ďalších menších stredopravých strán porazili Ficov koaličný blok. V pomere 105:97, alebo ak chcete, v percentuálnom vyjadrení 25,2 ku 23,3.

Dosiahnutý rozdiel ukazuje, že misky váh sa pomaly prikláňajú na opačnú stranu. Nastáva teda niečo, o čom sa pravici ešte pred štyrmi rokmi ani len nesnívalo.

Aby sa to začalo znova vyvíjať podľa želaní premiéra, potrebuje Smer rýchlo konať. Musí sa viac spoliehať na svojich partnerov, pretože sám dosiahne veľké víťazstvá už len ťažko. A hlavne, potrebuje sa urýchlene očistiť od všetkého korupčného a nájsť niekoho, kto strane prihrá stratené hlasy.

Netreba si namýšľať, že premiér si vážne straty Smeru neuvedomuje. Problémom je, že pred verejnosťou stále predvádza svoje majstrovstvo populizmu (Fico to sám vyhlásil) a skrýva sa pred realitou.

Ak v tom bude pokračovať aj naďalej, tak ten "neexistujúci" debakel môže prísť aj v najbližších parlamentných voľbách. A to by už malo pre Smer fatálne následky.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
19. apríl 2024 22:34