TASR/Štefan Puškáš
StoryEditor

Nezávislosť podľa Smeru. Tak určite

29.11.2017, 15:21
Monika Jankovská v Súdnej rade by bola problematická dvakrát – ako sudkyňa aj ako politička.

Ak majú principiálne otázky pre Luciu Žitňanskú rovnakú váhu ako znepokojenie, prípadné zvolenie jej štátnej tajomníčky Moniky Jankovskej do súdnej rady nebude znamenať nič. Ani abdikáciu ministerky spravodlivosti a už vôbec nie rozpad koalície, ako to ešte v lete naznačoval Béla Bugár. Poslanecký návrh sa už vyskytol na viacerých schôdzach Národnej rady ako niektorí poslanci, čo naznačuje, že nejde o banalitu.

Zatiaľ má prevahu ministerka. Naučené frázy poslanca Róberta Madeja, že jeho nominácia je odborná a nevidí žiadne zákonné prekážky zvolenia, znejú ako politický ekvivalent športového „tak určite“. Monika Jankovská je problematická hneď dvakrát – ako sudkyňa i politička. Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala presadzovať, aby nominanti prezidenta, parlamentu a vlády neboli sudcami, a predísť tak podozreniam zo spriaznenosti sudcov a politikov. Ústavný súd zasa konštatoval, že záruka nezávislosti Súdnej rady od zákonodarnej a výkonnej moci znamená zabezpečiť nezávislosť jej jednotlivých členov. Jankovská osem rokov vykonávala funkciu sudkyne, šiesty rok pôsobí ako štátna tajomníčka za Smer na ministerstve a medzitým bola ako nestraníčka na kandidátke Smeru zvolená do parlamentu, kritériá nezávislosti podľa Smeru teda zjavne spĺňa. Či pri stave našej justície po Ústavnom súde potrebujeme ďalší kľúčový orgán s nedostatočným personálnym obsadením, už nikoho netrápi.

Lucia Žitňanská je pre Smer príliš cenná na to, aby riskoval otvorený konflikt. Aspoň čiastočne vyvažuje všetkých Kaliňákov, Richterov a kedysi aj Plavčanov vo vláde. Pre nezainteresovaného pozorovateľa je tak nepochopiteľné, prečo nedokáže najsilnejšia vládna strana ustúpiť. Nuž, zrejme sa spolieha, že vládna koalícia je pevný zvarok. Jedna Monika Jankovská ho nerozleptá.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Hovoria im vlci. Aká je agenda mladých smerákov v parlamente? Glücka zaujímajú regióny, Mažgúta kultúra 02 - Modified: 2024-04-10 09:50:25 - Feat.: - Title: Dolinková avizuje intenzívne rokovania o ďalšom dofinancovaní zdravotníctva 03 - Modified: 2024-04-08 14:35:16 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Chystá sa politické zemetrasenie? SNS chce otvoriť koaličnú zmluvu, žiada posty Hlasu 04 - Modified: 2024-04-07 00:06:27 - Feat.: - Title: Hlas čaká veľký snem pred inauguráciou. Strana sa nestratí niekde v Smere, tvrdí Šutaj Eštok 05 - Modified: 2024-04-06 23:16:12 - Feat.: - Title: Fico gratuloval Pellegrinimu: Voľby dopadli skvele. Ľudia ukázali, že rozoznávajú, čo tejto krajne hrozí
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
25. apríl 2024 20:10