Imrich BérešPeter Mayer
StoryEditor

Šancu sme dostali. A to je tak všetko

12.12.2017, 23:00
Takto to vidím ja.

Nádej bola, aspoň podľa niektorých. No stroskotala. A Slovensko je opäť bez významných postov a úradov pôsobiacich v európskom priestore. Dvojaký meter alebo jednoducho smola? Keď sa začalo hovoriť o tom, že by sa k nám mala presťahovať Európska lieková agentúra, potešil som sa. Bratislava by získala jednu z najvýznamnejších európskych inštitúcií. Úrad, ktorý schvaľuje nové lieky, vykonáva dohľad nad ich bezpečnosťou a ťahá za nitky vo vývoji a výskume. O to väčšie bolo sklamanie, keď sme ho nezískali. Podobne to bolo aj s kandidatúrou Petra Kažimíra na post šéfa Euroskupiny. Nuž, ani v tomto prípade to nevyšlo. Obávam sa, že objektívne dôvody v tomto prípade nehrali zásadnú rolu.

O liekovú agentúru sa uchádzalo celkovo 16 krajín. Bratislava súperila napríklad s Barcelonou, Kodaňou, Dublinom či Amsterdamom, ktorý napokon aj zvíťazil. Keď sa iba pozriete na vymenovanie miest, tak je jasné, že západné štáty mali jednoznačnú prevahu. Našťastie, v boji nás podporili aspoň krajiny V4. Aj toto hlasovanie a umiestnenie Bratislavy na štvrtom mieste jasne dokázalo, že Európa sa stále delí na západ a východ. A keď príde na lámanie chleba, východ je vždy vnímaný ako druhoradý. Aj napriek enormnému diplomatickému a odbornému úsiliu sme nedokázali svoje šance premeniť na reálny úspech.

Jednoducho, aj v tomto prípade sme ťahali za kratší koniec. Reči o tom, že nám ublížili názory zamestnancov agentúry, ktorí sa údajne nechceli sťahovať na Slovensko, vnímam iba ako zastieranie skutočných dôvodov. Slabým miestom našej kandidatúry boli vraj aj práva homosexuálov. Neuznávanie ich partnerstiev na Slovensku prekážalo práve inak orientovaným zamestnancom agentúry. Opäť skutočný či iba zástupný dôvod? Od začiatku bolo jasné, že má byť zohľadnené geografické kritérium. Lenže, niekto zlyhal... Naša prehra ani tak nie je prehrou lobingu, ale jednoznačný dôvod vidím práve v rozpoltenosti európskeho priestoru.

Tento fakt sa ukázal aj pri voľbe šéfa európskej skupiny ministrov financií. Peter Kažimír mal našliapnuté na tento post. Avšak zlyhala komunikácia a možno aj lobing v európskych stranách. Zvíťazil kandidát z Portugalska. Ak by ste si vedľa seba postavili ekonomické a rozpočtové výsledky Slovenska a Portugalska, asi by ste sa nad touto voľbou zasmiali. Naša krajina plní prísne kritériá, o Portugalsku sa to veľmi povedať nedá. Opäť vyhrala politika, prerozdelenie stoličiek dopredu, a nie skutočné a objektívne fakty.

Čo z toho vyplýva? Pre mňa jeden zásadný verdikt. Delenie Európy na východ a západ prospieva iba jedným, tí druhí sú vždy v ústraní. Malo by sa to konečne skončiť. Aj západné krajiny by si mali uvedomiť, že sme rovnocenní partneri, že máme práva a povinnosti, ktoré si plníme. Neakceptovanie nášho postavenia znamená obrovský zásah do integrity celej úniovej politiky. Dvojaký meter sa ešte nikdy a nikde nevyplatil.

Imrich Béreš, predseda Predstavenstva Prvej stavebnej sporiteľne

01 - Modified: 2024-04-16 12:24:37 - Feat.: - Title: Fico: V Prahe bol pripravovaný rozpad V4, Fialovi sme v Michalovciach nastavili zrkadlo 02 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 03 - Modified: 2024-04-14 15:37:34 - Feat.: - Title: Šéfovia diplomacie Európskej únie budú v utorok rokovať o iránskom útoku na Izrael 04 - Modified: 2024-04-14 13:08:41 - Feat.: - Title: Európska únia zvoláva schôdzku ministrov zahraničia kvôli iránskemu útoku proti Izraelu 05 - Modified: 2024-04-14 07:34:00 - Feat.: - Title: Európska únia, Kanada a Nemecko odsudzujú útok Iránu, Egypt a Saudská Arábia žiadajú zdržanlivosť
menuLevel = 2, menuRoute = komentare/komentare-hn, menuAlias = komentare-hn, menuRouteLevel0 = komentare, homepage = false
16. apríl 2024 21:30